Soome ja Eesti ühiselt tööjõupuuduse vastu

30. märts 2008, 08:24

Soome päevaleht Helsingin Sanomat kirjutas
nädalavahetusel koostöömõttest, kus Soome tööle siirduv võõrtööjõud saaks esmase
vajaliku täiendkoolituse Eesti venekeelsetes õppeasutustes.

Ühtlasi õpiksid ukrainlased ja valgevenelased Eestis soome keelt. Kui keeleõpe ei suju, on võimalik tööle jääda Eestisse, kus on ka venekeelset tööjõudu vaja, kirjutas leht. Soome ettevõtjad saaksid käia Eestis omale vajalikku tööjõudu palkamas.

Soome tööturult lahkub aastatel 2010-2030 umbes 400 000 töötegijat, kellest Soome suudab oma jõududega korvata heal juhul kaks kolmandikku, hindab Soome töö- ja majandusministeerium.

„Kaks kolmandikku saaks korvata oma jõududega töö tootlikkust tõstes, ühe kolmandiku võrra tuleb sisse tuua võõrtööjõudu,” ütles lehele ministeeriumi ekspert Pekka Tiainen. Tiainen on olnud tööjõuprojekti eestvedaja, mis on selgitanud tööjõu nõudmise ja pakkumise suhet pikema aja peale.

Soome Keski-Uudenmaa arenduskeskus Forum plaanib ELi abirahade toel värbamisretki Ukrainasse ja Valgevenesse. Esimese projektiga tahetakse leida masinaehituse ja metalliala töölisi. Perspektiivis on aga põhirõhk teenindus- ja hooldusala töötajate leidmisel.

Lisaks Ukrainale ja Valgevenele tuuakse võõrtööjõudu järjest kaugematest riikidest – Hiinast, Filipiinidelt, Malaisiast.

Hiinas on tööjõuvahendus kiiresti kasvav tegevusala, kus tegutsevad paljud riigifirmad. 2006. aasta lõpus oli selliseid vahendusfirmasid 454, kelle kaudu välismaal töötas 105 000 hiinlast. Paljud hiinlased lahkuvad aga ka omal käel ja muude vahendajate kaudu. Aafrikasse on Hiina muude oskustööliste kõrval läkitanud isegi põllumehi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. March 2008, 08:23
Otsi:

Ava täpsem otsing