Kristo Kiviorg • 30. märts 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Sharma julgustas varjust välja astuma

Kas te olete oma mugavustsoonis kinni? Tunnete, et olete kõik võimaliku saavutanud? Teil on puudu energiast ja õnnest?

Inimene, kes on kõik saavutanud, on kinni oma mugavustsoonis, seetõttu võibki tunduda, et kõik justkui on olemas ja juba saavutatud. Turvalisest elusadamast tuleks aga väljuda ning seilata ookeanile. Ookeanile seilamine tähendab riskide võtmist, väga paljud inimesed leiavad oma elu lõpus, et oleks võinud võtta suuremaid riske, elada täisväärtuslikumat elu.

Et enesearengu teel edasi liikuda, tuleb alustada väikestest võitudest ning mitte püüda saavutada suurt hüpet ühe korraga. Sellest kõigest rääkis Sharma konverentsil.

"Alustage päeva vara, võitke minilahing madratsiga, nautige varast hommikut. Te juba tegutsete, kui teised alles magavad, see peaks meele rõõmsaks tegema. Kui parandate iga päev end kas või ühe protsendi, olete kuu lõpuks juba 30% senisest parem inimene."

Selleks, et juhtida, ei pea inimesel olema kõlavat tiitlit, juhtida on võimalik nüüd ja praegu, et enesejuhtimisega hakkama saada, pole vaja kusagile kooli minna, see ei nõua mittemingisugust kraadi. Tähtis on seda lihtsalt teha. Sellega alustada.

Inimesel pole energiat ega õnne siis, kui ta ei tegele enda jaoks õigete asjadega, ei naudi mitte protsessi ennast, vaid arvab, et soovunelm ainuüksi peaks tooma suure rahulolu. Sellelt aluselt lähtudes saabub aga pettumus. Võimalus tegeleda enda jaoks meeldivate asjadega pakub naudingut.

Sharma sõnul tuleks eriliselt jälgida, et ei kritiseeritaks inimesi, keda ei mõisteta, sest kritiseerides näitate üles oma teadmatust, samuti ei aita see kaasa väärtuse loomisele. Kuidas aga võiks sinu firma teistega võrreldes konkurentsieelise saavutada? Valem on lihtne. Organisatsioon peab suutma kasvatada oma töötajatest juhte, ilma tiitlita juhte. See on ainus viis luua terviklikku väärtust.

Näidake eeskuju, olge unikaalne. Seda mitte ainult siis, kui olete avalikkuse ees, vaid kogu aeg. Unikaalne olemine tähendab olla see, kes sa oled. See tähendab ka loobumist sotsiaalsest maskist, mida inimene iga päev kannab, see tähendab loobumist näitlemisest. Ja lõpetuseks: unista, õpi ja leia oma kutsumus. Ole parim.

Sharma oli hea. Kõik inimesed, kes kohale olid tulnud, nautisid tema esinemist.

Mida rohkem ollakse endale rikkust kogunud, seda tühjemalt võib inimene end seesmiselt tunda. Eesti riik ja inimesed on piisavalt rikkad, samas pole sellega kaasnenud suurenenud õnnetunnet. Asjade omamine ei tee meid rohkem õnnelikumaks. Noortel võib-olla on sellest raske aru saada, sest nad ei usu sageli, mida kogenumad inimesed räägivad.

Kui inimene on materiaalselt kindlustatud, aga ta on seesmiselt tühi, jõutaksegi lõpuks mõttekäikudeni elu olemusest ja mõttest - mida paganat üldse siin ilmas tehakse ja kuhu peaks välja jõudma.

Eesmärgistamine on oluline ja seda Sharma ka rõhutas. Teades eesmärki, ei kulutata aega mõttetutele tegevustele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt