Venemaa tõstab toorpuidu eksporditolle aprillis siiski

Sirje Rank 31. märts 2008, 00:00

Kuigi Soome on paberi- ja puidutööstuse tarbeks importinud viiendiku puidust Venemaalt ning riskib nüüd suurkoondamiste ja tehaste sulgemisega, ei kavatse riik blokeerida puidutollide pärast Venemaa pääsu Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTOsse), kinnitas Soome peaminister Matti Vanhanen läinud nädalal intervjuus Bloombergile.

"Oleme väga huvitatud Venemaa pääsust WTOsse," ütles Vanhanen. "See tuleb kasuks kogu ELile."

Venemaa tõstis puidu eksporditolle mullu juulis 4 eurolt 10 eurole kuupmeetri kohta, et vähendada toorme eksporti ja ergutada kodumaist metsatööstust. Aprillis tahab Venemaa tolli tõsta 15 eurole ja tuleval aastal juba 50 eurole.

"Muidugi on eksporditollid meie metsatööstusele kahjulikud," ütles Vanhanen. "Me ei saa seda aktsepteerida ega mõista, miks Venemaa nii teeb. See on meie peamine probleem suhetes Venemaaga." Soome pole jäänud passiivselt ootama lahendust Euroopa Liidust.

Vanhanen läkitas läinud nädalal kirja Venemaa peaministrile Viktor Zubkovile ning Soome väliskaubandusminister Paavo Väyrynen Venemaa majandus- ja kaubandusministrile Elvira Nabiullinale, et kutsuda puidutollide küsimuses kiiret lahendust leidma.

Venemaa metsaameti juht Valeri Roštšupin kinnitas aga läinud nädalal, et riik ei tagane puidutollide tõstmisest. Roštšupin kritiseeris Põhjala metsandusfirmasid, sh Stora Ensot, millel on Venemaa saetööstusse investeerimise otsustamine tema sõnul liiga kaua aega võtnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:26

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing