Valitsemissektori võlatase langes mitmendat aastat järjest

Mariliis Pinn 31. märts 2008, 09:31

Eesti valitsemissektori eelarveülejääk oli
2007. aastal esialgsetel andmetel 2,8% ja konsolideeritud võlatase 3,4%
sisemajanduse koguproduktist (SKP), teatas statistikaamet. Valitsemissektori
võlatase langes mullu mitmendat aastat järjest.

2007. aastal ületasid valitsemissektori eelarve tulud kulusid 6,9 miljardi krooniga. Keskvalitsuse eelarveülejääk oli 2,5% SKP-st ja sotsiaalkindlustusfondide ülejääk 0,6% SKP-st. 2006. aastal plusspoolele jõudnud kohalike omavalitsuste sektori koondeelarvete tasakaal langes taas defitsiiti ja oli -0,3% SKP-st.

Valitsemissektori võlatase langes 2007. aastal nii eelmise kui ka üle-eelmise aastaga võrreldes. Kui keskvalitsuse võlatase langes mullu 2006. aastaga võrreldes 10%, siis kohalike omavalitsuste sektori laenamine kasvas 9%, moodustades 69% koguvõlast.

Pärast konsultatsioone Eurostatiga otsustas statistikaamet klassifitseerida ettevõtete sektorist ümber valitsemissektorisse mitu aktsiaseltsi ja sihtasutust, kelle majandustegevus ei vasta rahvamajanduse arvepidamise reeglistiku kohaselt turutootja tingimustele. Valitsemissektori eelarveülejäägi ja võlatasemete arvestuses on ümberklassifitseerimisotsuste mõju juba arvesse võetud.

Valitsemissektor hõlmab lisaks riigi- ja kohalikele omavalitsusasutustele ka riigi ja kohalike omavalitsuste asutatud sihtasutusi, avalik-õiguslikke juriidilisi isikuid ning mitteturutootjatest avalikke ettevõtteid. Valitsemissektori konsolideeritud eelarve peegeldab lisaks riigi- ja kohalike omavalitsuste eelarvete tulude ja kulude tasakaalule ka riigi ja kohalike omavalitsuste asutatud sihtasutuste, avalik-õiguslike juriidiliste isikute ning mitteturutootjatest avalike ettevõtete eelarvete tulude ja kulude tasakaalu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. March 2008, 09:30
Otsi:

Ava täpsem otsing