31. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kamaluga maitset aknalaualt

Ega selleks palju vaja olegi: pott, muld ja seemned. Lisaks päikest, vett ja südamesooja ning juba nädala pärast on esimesed taimed oma rohelised ninad mullast välja pistnud. Et sealt ka midagi kõhtu saaks, läheb veel mõni nädal, olenevalt sellest, milliseid ürte oled otsustanud kasvatada.

Kuidas algmaterjali valida, sellest vestlesin Bauhofi kodu- ja aiaosakonna juhataja Merje Paeoruga. Selgub, et tootjad on inimeste ihaluse suviste lõhnade ja maitsete järele hästi ära tabanud ning pakuvad mitmesuguseid komplekte, kus pott, muld ja seemned juba kenasti valmis pandud - pole muud mõelda, kui seemned mulda, pott aknale ja ootama jääda.

Ürdivalik on komplektides üsnagi varieeruv, levinud on till, murulauk, basiilik, petersell, aga pakutakse ka hernevõrseid, melissi, paprikat, tomateid. Sellised komplektid näevad tõeliselt isuäratavad välja: sobivad nii endale kööki kui ka sõbrale kinkimiseks.

Sellel, kes valmiskaupa lihtsama vastupanu teed minekuks peab ja tahab ise otsustada, mida ja millises potis kasvatada, võtab valik lausa silme eest kirjuks. Õnneks on aga nii, et alt minna siin peaaegu et ei õnnestu.

Võib proovida kujundada terve maitsetaimepeenra ehk siis panna ühte suuremasse potti kõik oma lemmikürdid kokku. Ei maksa ainult seemneid tootsilikult segi puistata, vaid ikkagi taimi grupeerida.

Mullana sobib väga hästi igasugune kasvuturvas või ka tavaline toalillede mullasegu.

Iga kord ei lähe aga mulda ja potti vajagi: kress-salatit võib kasvatada ka niiske salvräti vahel, sealt saab pikantse maitsega idandeid toidukõrvaseks, soovitab Paeorg. Kress-salatit võib muidugi ka mulda pista, siis tarvitatakse noori lehti.

Märtsis, kui Paeorg mulle Bauhofis ringkäiku tegi, pidid soovijad vaid seemnetega piirduma, kuid aprillis on müügil juba ka maitsetaimeistikud. Hea variant kärsitutele ootajatele ja lihtsalt hilistele ärkajatele.

Mida kasvatada? See on lihtne: pane seda, mis sulle maitseb. Ja lisaks midagi uut proovimiseks. Seemneriiuli juures tuleb end pigem vaos hoida: kõik lihtsalt ühele aknale ei mahu. Mina näiteks proovin sel aastal köögiakna-ürdipeenral oma lemmikuid basiilikut ja melissi, lisaks peterselli, murulauku, tilli ja üllatusena rosmariini, mille maitset ma veel ei teagi.

Autor: Tene Hook

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt