Sirje Rank • 31. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Rootsi Absolut Vodka läheb prantslastele

Ostusumma on maailma finantsturgudel valitseva ebakindluse tõttu üle ootuste hea. "Ma ei imesta, et nad sellise hinnaga võitsid," kommenteeris agentuurile Bloomberg ING Wholesale Bankingi analüütik Gerard Rijk. Tehing on kallivõitu, ületades V&Si käibe viiekordselt ning ärikasumi enne kulumit (EBITDA) 21 korda.

Sellise hinnaga ei suutnud konkureerida ei kuulsa Jim Beami viskimargi omanik USA Fortune Brands, millel on kümneaastane Absolut Vodka turustusleping USAs, ega ka Rootsi mõjuka tööstusperekonna Wallenbergide investeerimisfond, mis samuti võistupakkumises osalesid.

Prantslasi võis toetada seegi, et tegemist pole riskikapitalifondi, vaid sama ala tööstusettevõttega, mis lubab tootmist Rootsis jätkata. Müügivõrkude ühendamine tõotab sünergiat 125-150 miljonit eurot aastas.

Riikliku alkoholitootja V&Si müük on osa Rootsi parempoolse valitsuse käivitatud aegade suurimast erastamiskavast, mille käigus on juba müüdud riigi osalus börsioperaatoris OMX Dubai Nasdaqi börsile ning järge ootavad osalused TeliaSoneras, Nordea pangas ning veel paaris ettevõttes.

1979. aastal turule toodud Absolut vodka on müügimahult Smirnoffi viina, Bacardi rummi ja Johnny Walkeri viski järel maailmas kange alkoholi markidest neljandal kohal. Aastas müüakse Absolut vodkat ligi 11 miljonit kasti (12 pudelit kastis), neist 5 miljonit maailma suurimal alkoholiturul Ameerika Ühendriikides. Seal on Absolut Vodka Smirnoffi järel teisel kohal 9protsendilise turuosaga.

"Absolut on täiesti eriline kaubamärk," ütles eile tehtud avalduses Pernod Ricard'i juht Patrick Ricard. Tema sõnul on see fantastiline võimalus ning ettevõtte kolmas suurem ülevõtmine Seagrami ja Allied Domecqi tehingute järel.

V&Si käibest moodustab Absolut Vodka ligi 40 protsenti. Ülejäänud osa annavad sellised margid nagu Plymouthi džinn, mida valmistatakse Inglismaal samanimelises linnas, ning Cruzani rumm, mida on aastast 1760 valmistatud Kariibi mere saarel Saint Croix'l. Viinamarkidest on portfellis veel Level, Fris ja Luksusowa viin.

Omal ajal aniisiviinaga väikselt alustanud Pernod Ricard on praegu maailma suuruselt teine alkoholitootja. Firma portfelli kuuluvad sellised kuulsad viskimargid nagu Ballantine's, Chivas Regal ja Jameson, Martelli konjak, Mummi šampanja ning rumm Havanna Club. Pernod Ricard on väljaspool Venemaad turustanud ka Stolichnaya viina, kuid pärast Absoluti ostu on kavas see lõpetada. Absolutist saab suurim kaubamärk prantslaste tooteportfellis.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt