31. märts 2008 • 4 min
Jaga lugu:

Tapeediga seinad särama

"Ostjate hulgas on praegu populaarne suuremustriline tapeet, mida pannakse pigem ühele seinale. Ülejäänud seinad on ühevärvilised," räägib Scandinavia tapeedisalongi juhataja Kätlin Kaasen. Levinumad on lillornamendid ja värvilised mustrid.

Kasutatakse ka pilttapeete. Kaaseni sõnul on tegu tugevdatud paberiga, mille kohta võib öelda ka fliistapeet. Tapeet koosneb paanidest ja seinal annavad need kokku ühe pildi. Pilttapeedil on tavaliselt üks suur lilleõis, mets või loodusvaated.

Pilttapeet pannakse vaid ühele seinale. Teistele seintele pannakse ühetooniline rahulik tapeet. Mõned inimesed eelistavad jätta teised seinad ka värvi alla. Populaarsust on kogunud ka paberpõhjal korktapeedid, mille pealmise osa moodustab õhuke, 1 mm paksune korgikiht.

Tavalise pabertapeedi kõrval on populaarne ka struktuurtapeet. "Struktuurtapeet on selline, mis imiteerib midagi. Näiteks puitu, kivi, kõrrelisi või krohvi," ütleb disainer Nataly Kovaljova firmast Disain Digesto.

Seinakatete toonieelistused on inimestel väga erinevad. Kasutatakse värve väga heledast kuni mustani välja. Kovaljova sõnul on üldiselt kaks suunda: pastelsed toonid ja toonid, mis on kontrasti peal väljas.

Sageli piirdutakse kolme värviga, näiteks musta põhja peal on erkrohelised lilled. Rohkem eelistatakse naturaalseid toone ja ollakse tagasihoidlikud. Levinud on beežid, pruunid, hallid, mustad ja valged toonid.

Alternatiiv tapeedile on värv. Enamasti kasutatakse seinte värvimisel läikivat värvi ja heledaid toone. "Kasutusel on lasuurvärvid, mis kumavad läbi. Sein värvitakse kahe sarnase tooniga. Üks värv kantakse kõigepealt seinale ja siis teine värv käsitsi pintsliga sinna peale, nii et alumine värv hakkab läbi kumama," seletab Margus Pootsmaa värvistuudiost Parem Sein.

Tapeedi asemel võib kasutada ka puitpaneele. Palju kasutatakse puitpaneele kabinettides, kuid neid võib panna ka vannituppa ja kööki, kui neid on vastavalt töödeldud. Puitpaneelid kaetakse värviga või lakitakse üle.

Samuti saab seina katta tekstiiliga. "Tekstiiltapeet on pabertapeedist tunduvalt kallim. Tekstiiltapeedi puhul on paberi peal tekstiilikiud ja see näeb välja väga luksuslik. Vajalik on suurem ruum, et oleks näha nii mööblit kui ka tapeeti. Tekstiiltapeet tahab eksponeerimist," ütleb Kovaljova.

"Bambustapeedi puhul on bambuse kiud ja rootapeedi puhul kõrred kleebitud paberile. Tapeet kinnitatakse seinale nagu ikka liimiga. Bambus- ja rootapeeti küll kasutatakse, aga enam ei ole nad nii populaarsed kui neli-viis aastat tagasi," räägib Kaasen.

Müüakse ka seinakleebiseid. Neid pannakse värvitud seinale. Näiteks lillemotiiv või linnud. Kleebiste suurus on keskmiselt ruutmeeter.

Seinakatetega on võimalik muuta ka ruumi proportsioone. Tumedad toonid teevad ruumi väiksemaks, heledad avaramaks. Kui väike ruum on liiga kirju ja tugevates toonides, hakkab see häirima.

Kui on madal ruum, saab seda kõrgemaks muuta vertikaalseid triipe kasutades. Kõrget ruumi saab aga soovi korral madalamaks muuta horisontaalseid triipe kasutades. Silmapetet saab tekitada, kattes ühe seina mustriga ja jättes teised ühevärviliseks. Nii tuleb mustriga sein lähemale, ruum muutub proportsionaalsemaks.

Ruumis ei panda enam kõike ühe tapeedi alla, vaid üks sein või siis üks seina osa on esile tõstetud. Ülejäänud seinad on taandatud. Levinud on sametised, pehmed materjalid ja ka tekstuursed pinnad, mis mängivad mustriga kaasa.

"Üldiselt on eestlane maailma sisustustrendidest paar aastat maas. Näiteks mujal maailmas on pruun-valge juba moest läinud, aga meil endiselt hinnatud. Sageli ei saa sisekujundaja midagi uut soovitada, kuna uued ideed mõjuvad võõralt. Enamik kliente tahab seda, mis on ajatu ja kestab kaua," leiab sisustussalongi Põrrand ja Zein omanik ja disainer Ave Koort-Aavik.

Kui seinakate on valitud, võib ruumi veelgi ilmekamaks muuta fotoga.

"Populaarsed on linnavaated, looduspildid, seepia tooni ja must-valged fotod," räägib Decorate.ee tegevjuht Ronald Kozak.

Kliendil on võimalik tellida ka enda pilte. "Kodulehele saab pildi üles laadida ning tuleb ära märkida see osa pildist, mida soovitakse trükkida," selgitab Kozak. "See kõik käib kiiresti ja on kliendile mugav."

Pilte on võimalus veel tellida kanga peale. Foto trükitakse lõuendile ja lõuend kinnitatakse puitraami külge nagu maalide puhul. "Enamik kliente tellib fotosid mõõtudega 2 × 1,3 m ja 1 × 0,5 m. Tihti tellitakse panoraampilte, mis on 2 m laiad ja 0,5 m kõrged," lisab Kozak.

Autor: Külli Laikre

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt