Rivo Sarapik • 1. aprill 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Kriis - jumal tänatud, et sa siin oled

Pehme maandumine ehitus-kinnisvaraturul, mis rohkem prantsatuse moodi välja näeb, on kõneainet tekitanud kuid.

Vähenevad ettevõtete tööde ja tootmismahud, kaovad töökohad, kohtame pankrottegi. Tõusult kasu lõigata suudavad paljud, langeval turul ellujäämine aga nõuab oskusi. Äripäev toob välja kümme põhjust, miks kriis ehitus-kinnisvaraturul hea on.

Tööd on vähem - hõlpsa palga peale ehitajaks läinud ning tihti oskusteta muidumehed peavad end nüüd rohkem tõestama hakkama ja professionaalidele teed tegema. Valesti paigaldatud kipsplaat või põrandaliist enam puhtalt välja tulla ei lase.

Kvantiteedi asemel kvaliteet - ruutmeetrite rajamise asemel saab enam tähelepanu sisu ehk kuidas efektiivselt ja hästi ehitada. Vannituppa valesti paigaldatud torud võivad tähendada niigi kasina turu ahenemist veelgi.

Normaalne klienditeenindus saab taas au sisse - olukord, kus toodet müüma ei peagi, sest klient tuleb ise kohale ning kaubast jääb puudugi, on ettevõtted ja neid esindavad klienditeenindajad ära hellitanud. Ehk toimib turumajanduse kehvem variant - pakkumist ületav nõudlus - on kliendist tülina lüpsilehma vorminud. Ostja-müüja vahekord loksub uuesti paika.

Arendused jõuavad lõpule - mudamülkas ja teede ning haljastuseta uuskülade aeg võiks mööda saada.

Ka väike klient on klient - turu jahtumisega ei pea enam ka väiketellimusega klient, kel elurajooni ehitamise asemel korda teha kas maja, vannituba või remontida katus, end imelikult tundma, sest viimastel aastatel on pisitellimus nagu müüt või muinasjutt, mille täitmisest paljud on kuulnud, ent näinud vähesed. Needki oma kätega asjule kallale läinud.

Õppida, õppida, õppida - Äripäeva veebruaris ilmunud erilehes Koolitus kommenteeris Skanska EMV personalijuht Tiina Smirnov, et kui on suured tööd ja projektid pooleli, siis pole aega inimesi koolitusele saata. Ehkki ühised tunnid seinte ja põrandate vahel on kolleegides oma tiimitöökoolituse töö juba teinud, on nüüd aega inimestega teadlikult tegeleda.

On aega püssi laadida - strateegia on märksõna, millega kiiresti kasvaval turul polnud suurt aega tegeleda. Nagu ütleb Rakvere linnaarhitekt tänases Ehituse erilehes, pole viimastel aastatel olnud eriti aega strateegiliselt mõelda - kinnitamisi ja kooskõlastamisi on selleks liiga palju olnud. Nüüd saab mõelda, kuhu ja kuidas liikuda.

Aega on plaaniks B - lisaks ettevõtjale vaatab oma vajadused ja tahtmised üle ka eraisik. Kas põllule rajatav kinnisvaraküla on elujõuline arendus, kuhu oma pere järgmisteks aastakümneteks kolida ning kas tegemist on investeeringuga, mille tarvis endale panga ees kohustus võtta?

Efektiivsus kasvab - piiratud hulk tööd ning eelarvekärped sunnivad ettevõtteid efektiivsemalt majandama. Ühtlasi on põhjust uusi turge otsida ning innovatsiooniga tegeleda.

Nišid saavad täidetud - üldehitusega seotud kannatavad turulangusest enim. Ellujäämisinstinkt ja tihe konkurents aga suunavad peavoolust kõrvale vaatama ning "oma asja" otsima.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt