Kommentaar: kas Elcoteqi aktsia pöörab tõusule?

02. aprill 2008, 13:52

Elektroonikakomponentide tootja Elcoteqi
aktsia on viimase kahe aastaga kukkunud 20 eurolt 4 eurole, kirjutab erainvestor
Stefan Andersson eile ingliskeelses portaalis BBN.

Kui eile hommikul maksis Elcoteqi aktsa 4 euro ringis, siis õhtuks kosus ta juba ligi 9 protsenti ja täna kl 13.55 maksis 4,4 eurot (toim).

Aga kui ettevõtte juhatus tänavu endale seatud eesmärgid täidab, siis võib oodata, et aktsia pöörab tugevale tõusule.

Kuni 2005. aastani laienes Elcoteq pidevalt. Kogu maailmas tekkis uusi tootmisüksusi ja tootmisvõimsus aina kasvas. Kuid viimased kaks aastat andsid vastu näppe juhatusele, kes oli silmnähtavalt valesti hinnanud nii turuvõimalusi kui ka tootmiskulusid. Sest ajast alates on firma kokkuhoiurežiimil ja kasumisihid on kaugelt saavutamata jäänud. Eriti raske oli 2007. aasta.

Nüüd, pärast mullust mahukat koondamist, kui suleti või müüdi tehaseid Soomes, Saksamaal, Mehhikos ja Venemaal, paistab Elcoteqi tänane struktuur paremini firma turupositsioonile vastavat. Jäänud on tootmisüksused Hiinas, Indias, Eestis, Ungaris, Rumeenias, Mehhikos ja Brasiilias. Ettevõtte palgal on täna kogu maailmas ligikaudu 24 000 inimest.

Kui kuni 2006. aastani kasvas Elcoteq paralleelselt oma suurklientide Nokia ja Ericssoniga, siis viimasel aastal on ettevõte oma kliendibaasi laiendanud. Mõnedest Nokia tellimustest on ilma jäädud, kuid need on jälle asendunud teiste samamahulistega. Kindlasti on muutused tellijate ridades toonud Elcoteqile kaasa ümberkorralduskulusid ja kasumlikkusele põntsu pannud. Ent need mured peaksid ettevõtet kimbutama vaid lühikest aega ning seega võib oodata tootmisfirma majandustulemuste paranemist.

Elcoteqi käive oli mullu veidi rohkem kui 4000 miljonit eurot ja suurte kulude tõttu langeti kokkuvõttes 107 miljoni eurosesse kahjumisse. 2008. aastal ei oota firma käibes suuri muutusi ning on viidanud sellele, et osade toodete müük võib isegi langeda.

Kuid ärikasumile (EBIT) on Elcoteq andnud numbrites mõõdetava sihi. Ning seda sihti – 2% käibest – korrati viimati ka 25. märtsil toimunud aktsionäride üldkoosolekul. Nii et kui me eeldame, et Elcoteqi käive jääb mullusele tasemele, siis prognoosib ettevõte 2008. aastal vaikimisi 80 miljoni euro suurust ärikasumit.

Kuna ettevõtte 2007. aasta kahjum ei mõjutanud rahavoogusid, siis firma võlakoorem suurenes mullu vähe. Kui me eeldame, et tänavused finantskulud on 30 miljonit eurot ehk mullusega võrreldes 15% suuremad, siis ulatub tänavu oodatav maksueelne kasum 50 miljoni euroni. 20%-lise maksumäära juures tuleks kasumiks 40 miljonit eurot. See teeb 1,2 eurot Elcoteqi A-aktsia kohta. 2007. aasta lõpul oli ettevõtte omakapital A-aktsia kohta 5,72 eurot.

Elcoteqi A-aktsia tänane hind Helsinki börsil, 4 eurot, paistab odav ükskõik millist klassikalist P/E (hinna ja kasumi), P/B (hinna ja raamatupidamisväärtuse või P/S (hinna ja käibe) suhet vaadates. Kui me heidame pilgu tänasest päevast kaugemale, siis näeme, et elektroonikatootmise teenuste sektorile (EMS) ennustatakse jätkuvalt kiiret kasvu ja Elcoteqil paistab siin olevat tugev positsioon.

Seega – kui ettevõte täidab oma 2008. aastaks seatud eesmärgid, siis peaks aktsial olema korrektuuriks küllalt ruumi. Peamised riskid on aga seotud endiselt suure sõltuvusega ühest tellijast (Nokia) ja muidugi ka Elcoteqi juhtkonna viimaste aastate suutmatus majandustulemusi õigesti ette ennustada.

Märkus: Autor omab kaudselt Elcoteqi aktsiaid.

Tõlkis Kertu Ruus

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. April 2008, 14:09
Otsi:

Ava täpsem otsing