Korruptsioonis kahtlustatav Iiri peaminister astub tagasi

02. aprill 2008, 15:42

Iirimaa peaminister Bertie Ahern teatas
täna, et lahkub pärast kümmet aastat võimul tuleval kuul ametist.

Ahern annab järgi seadusandjate survele, kellele ta pole suutnud veenvalt selgitada, et 90nendatel aastatel rahandusministrina vastu võetud kingitused ja rahasummad ei olnud pistis, vahendas agentuur Bloomberg.

„Ma arvan, et valitsuse, minu partei ja Iirimaa elanike jaoks on parim paika panna minu lahkumise ajakava,” ütles Ahern täna Dublinis ajakirjanikele.

Peaminister on pistisekahtlusi uuriva tribunali ees kaheksa päeva tunnistusi andnud ning peaks uuesti tribunali ette ilmuma tuleval kuul, vahendas agentuur.

Aherni peaministriks oleku ajal on Iirimaa majandus kasvanud euroala kiireimas tempos. Samuti andis Ahern koos Briti endise peaministri Tony Blairiga panuse rahusobitamisse Põhja-Iirimaal. Seni on Ahern mitmeid Iiri poliitikuid kukutanud korruptsiooniskandaalidest terve nahaga pääsenud ning 2007. aasta mais valisid iirlased ta kolmandaks ametiajaks tagasi peaministriks.

Ahern kinnitas täna, et „pole midagi kurja teinud” ega „kunagi isiklikke huve üldsuse huvidest ettepoole seadnud”. Ahern toetab Iirimaa uue peaministri kohale rahandusminister Brian Coweni kandidatuuri.

Uurimine puudutab rahasummasid, mis Ahern võttis vastu kui ta üheksakümnendatel aastatel oli Iirimaa rahandusminister. Sealhulgas on rahaline kingitus Suurbritannias ärimeestele peetud esinemise eest ning raha sõpradelt, kes aitasid tal lahutuse järel kohtu- ja elamiskulusid katta.

Tribunal alustas tööd 1997. a, et uurida korruptsioonikahtlusi maa kasutusotstarbe muutmise ja raadiolitsentside väljastamise ümber. Muuhulgas uurib tribunal väidet, et Ahern võttis raha ärimees Owen O'Callaghanilt abi eest ostukeskuse rajamisel Dublinisse 90nendate aastate alguses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. April 2008, 15:48
Otsi:

Ava täpsem otsing