Anne Oja • 3. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Poolemiljardiline käive viib lennuvälja ehitajaks

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles aripaev.ee-le, et Eestis on konkursile sobivaid ehitusfirmasid rohkem kui üks-kaks. "Täpset arvu on raske öelda, kuid põhiliselt käib jutt suurematest ehitus- ja tee-ehitusfirmadest," sõnas Kuimet.

Samas on Ämari lennuvälja renoveerimise hange avatud kõigile NATO liikmesmaade ehitusfirmadele.

Seni on kaitseministeeriumi ehitushankeid võitnud erinevad ehitusfirmad, nagu näiteks Linnaehitus, Eesti Ehitus, Facio ja NCC. Viimast suuremat ehitust, veerand miljardit krooni maksma läinud Kuperjanovi kasarmuid, juhtis Linnaehitus. Lisaks juba lõppenud liiklusala projekteerimishankele korraldas kaitseministeerium mullu ka lennubaasi hooldusala ja kütuserajatise projekteerimishanked.

Teedeehitaja ASi Aspi juht Heikki Pormeister ütles, et siinsed ehitusfirmad konkureerivad Eesti suurematel ehitushangetel Türgi ja Hiina firmadega. Pormeistri sõnul võib türklasi oodata ka võidujooksul Ämari lennuvälja rekonstrueerimisele, kus hanke maht ulatub ligi 810 miljoni kroonini.

"Igal juhul osaleme hankel," ütles Pormeister Aspi plaanide kohta.

Lennuvälja renoveerimine sarnaneb maanteeehitusega, kuid elektritöid on seal rohkem, rääkis Pormeister. "Kõige muuga, välja arvatud püüdursüsteemid, oleme kokku puutunud," ütles ta, "püüdursüsteemid on sellised uuemad asjad."

Pormeistri hinnangul on Ämari lennuvälja kergem renoveerida kui Tallinna lennuvälja. Kuna Ämaris aktiivset lennuliiklust praegu ei toimu, saab tööd teha katkestuseta ja ühekorraga kogu objekti territooriumil.

Tõenäoliselt osaleb hankel viis kuni kümme Eesti ehitusfirmat, oletas Pormeister.

"Et ehitusfirmasid kandideeriks ka Prantsusmaalt või Hispaaniast, seda ma ei usu, ennemini tuleb osalejaid Türgist. Hankedokumente on nad varem välja võtnud ja viimasel suuremal maanteeameti ehitushankel esitasid oma pakkumise ka hiinlased," ütles Pormeister.

AS Aspi kuulub Eesti Ehitusele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt