Täiesti teistsugused 'Tiigrikutsu' ja 'Nukuke'

Mari Hiiemäe 04. aprill 2008, 00:00

Kontsertide repertuaar on välja valitud väga suure hulga laulude seast ning see koosneb viimase paarikümne aasta kõige menukamatest paladest kuni tänapäevani välja. Kõrvuti lauludega "Tiigrikutsu" ning "Suudlus läbi jäätunud klaasi" tuleb ettekandmisele ka näiteks 2007. aasta hitt "Absoluutselt".

Poplaule laulavad Koit Toome, Maarja-Liis Ilus, Ivo Linna, Kaire Vilgats ning Jakko Maltise bändi laiendatud koosseis viie taustalauljaga.

Tegemist on jätkukontsertidega, millede eelkäijana nautis publikumenu aastatagune kontserdisari "Armastatud superhitid läbi aegade". Loomulikult on aga tänavune programm täiesti uus ning sel korral kuuleb publik ainult eestikeelseid laule.

Kontserdid on püütud üles ehitada selliselt, et seal kõlama hakkav lauluvalik oleks põnev nii kuulajate kui ka esitajate jaoks. Lauljate harjumuspärase repertuaari hitte kuuleb vähe, enamik lauludest on esitajate poolt spetsiaalselt selleks korraks ära õpitud.

Koit Toome jaoks on kõik tema lauldavad palad täiesti uued. "Olen neid küll kusagil varem kuulnud, kuid ma pole teadnud nende nimesid ega tekste. Laulan laule, mida ma harilikult kunagi ei esita," avab ta.

Toome sõnul on selline valik sihilik, kuna uued esitajad annavad tuntud lauludele juurde uue ja huvitava varjundi. "Kui ikka Kaire Vilgats laulab "Nukukest", siis on see hoopis midagi muud, kui see originaalis oli," kinnitab Toome.

Kuna laulud on publikule tuttavad ning paljud oskavad neid kaasagi laulda, on suurim üllatusmoment just see, mis võiks olla järgmine laul ja kes seda esitab. Et asja veel põnevamaks muuta, on tuntud palad jagatud erinevate esitusvormide vahel: lauldakse nii soolosid kui ka duette, on eraldi naistelaul ja meestelaul, ühislaulud ning popurrii.

Ainsaks erandiks, kes möödanikust oma popiks lauldud meenutused kaasa võtab, on Ivo Linna, kelle esituses kuuleb publik Linna noorusaja hitti "Viis viimast". Samuti tuleb originaalesituses ettekandele Ivo Linna ja Maarja-Liis Ilusa "Kaelakee hääl".

"Väga äraleierdatud laule oleme püüdnud vältida," ütleb kontserdi üks korraldaja Marko Reikop. "Rahvalikke laule ja süldimuusikat me ei mängi, näiteks "Valgeid Roose" meie kontserdil ei kuule".

Marko Reikopi sõnul saab hitikontserdist tõeline pop-muusika pidu. Kontsertide keskmes on pophitid, mis vaatamata uutele esitajatele kostavad iseenda eest. "Eesmärk pole otseselt estraadi ja popmuusika vormist välja minna, et neid laule kuidagi teises võtmes esitada ja muuta. Tahame lavale tuua läbi aastate püsinud pophitid praegu kõige paremate solistide esituses," räägib Reikop.

Esinejad on kontserdisarja õnnestumises veendunud. "Ma ei ole kunagi näinud, et Estonia kontserdisaalis rahvas niimoodi püsti seisaks, jämmiks ja kaasa laulaks," meenutab Koit Toome eelmise aasta kontserdi positiivset vastukaja. "Kui laval on inimesed, kes on minu jaoks autoriteedid, siis usun, et kontsert tuleb just selline nagu vaja," ütleb Maarja-Liis Ilus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:53
Otsi:

Ava täpsem otsing