Kui karu selg sügeleb VIDEO

04. aprill 2008, 12:55

USA teadlased on pannud kaamerad üles
mitmete puude juurde, mille najal meeldib karudel selga sügada.

Aastail 2005–2007 filmis karude tegevust Ameerika geoloogiateenistuse teadlane Kate Kendall. Uurimuse eesmärgiks oli selgitada välja Montana osariigis elavate karude arv ja elupaigad, kasutades selleks puukoore külge jäänud karvade DNA-analüüsi, kirjutas LiveScience.

Üheks põhjuseks, miks karud end vastu puid hõõruvad, on ilmselt vajadus sügada end sealt, kuhu käpaga kuidagi ligi ei pääse. Samas pole see kindlasti kõik, sest tegemist on ka teatud suhtlusviisiga. Sellest annab tunnistust tähelepanek, et karud sageli nuusivad puid hoolikalt, enne kui sügama asuvad.

Kendallil ei ole veel õnnestunud välja selgitada, miks karud armastavad just teatud kindlaid puid, kuid nii grislidel (Ursus arctos horribilis) kui ka baribalidel (Ursus americanus) on selles asjas sarnane maitse – kõlbavad vaid vähesed väljavalitud puud. „Mõlemad kasutavad samu puid,” ütles Kendall.

Ka karupoegadele meeldib end puude vastu sügada, kuid väikeste poegadega emakarud hoiduvad sellest, et mitte isakarusid ligi meelitada, kes teiste isaste poegadesse just kuigi hästi ei suhtu.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2008, 16:52
Otsi:

Ava täpsem otsing