Euroopa ametiühingud protestisid madalate palkade vastu

06. aprill 2008, 09:26

Laupäeval protestisid Ljubljanas, kus ELi
rahandusministrid ja keskpankade juhid oma kohtumist pidasid, tuhanded inimesed
madalate palkade vastu.

„See on protest kogu Euroopas valitseva olukorra vastu,“ ütles agentuurile Reuters Saksamaa ametiühingute föderatsiooni juht Reinhard Dombre.

Reedel manitsesid Sloveenias kohtunud ELi riikide rahandusministrid ja keskpankurid valitsusi, tööandjaid ja ametiühinguid palgakokkulepetes mõõdukusele, hoiatades, et inflatsioon kujutab endast täna Euroopa majandusele suurimat ohtu. Märtsis kerkis euroala inflatsioon juba 3,5 protsendile, mis on 16 aasta kõrgeim hinnatõusu tempo. Kõrged palganõudmised riskivad käima lükata spiraali, kus palganõudmistele järgneb hinnatõus ja siis jälle uued palganõudmised.

Ametiühingud omakorda väidavad, et just kõrgemad palgad kaitsevad töötajaid kõrgete hindade vastu ning aitavad tarbijate ostujõudu suurendades elavdada pidurdavat majandust. "Me ei saa aktsepteerida Euroopa keskpankurite ja rahandusministrite jutlusi ja loenguid,“ ütles Euroopa ametiühingute keskliidu ETUC juht John Monks agentuurile Reuters. „Euroopa töötajad nõuavad oma osa.“

Ettevõtjate kasumid on kümme aastat järjest kasvanud, kuid palkade osa loodud rikkuses on järjest kahanenud ning palgakäärid kasvanud. Tippjuhi ja töötaja palgavahe on kärisenud juba 300-kordseks.

Ljubljanas kohtunud kõrged rahandusjuhid manitsesid, et eeskuju ei võetaks Saksamaast, kus ametiühingud on värskelt läbi surunud suured palgatõusud. Saksamaa puhul on tegemist erijuhtumiga, kuna selles riigis on palgad kidura majanduskasvu tõttu pikka aega külmutatud olnud.

„Me soovitame kõigile mõõdukust. Ütlen lihtsalt seda, et kõik need riigid või palgaläbirääkimistel osalejad, kes soovivad jäljendada Saksamaad, eksivad radikaalselt, kuna ükski riik ei ole täna Saksamaaga sarnases olukorras,“ ütles Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet.

Trichet’d toetas euroala rahandusministrite juht Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker. „15 aastat on sakslaste ostujõud järjest langenud. Kolm viimast aastat pole Saksamaal reaalpalgad üldse tõusnud. Nii on õige ja kohane, et Saksamaa avaliku sektori töötajate palku tõstetakse,“ tsiteeris ajaleht Financial Times.

Läinud nädalal nõudsid Saksamaa 1,3 miljonit avaliku sektori töötajat, nende seas medõed, prügivedajad ja transporditöötajad, välja 8%se palgatõusu kahe aasta jooksul. Enne seda olid rongijuhid välja võidelnud 11%se ja terasetöötajad 5,2%se palgatõusu.

Juncker märkis, et enim kannatavad hinnatõusust madalama sissetulekuga inimesed. „Multimiljonärile ei oma toidu hinna tõus tähtsust. Trichet’l, Almunial ja minul pole vahet, kas tomatid on kallimaks läinud või mitte. Kes aga teenivad 300, 400 või 600 eurot kuus, nemad ei saa galopeeriva inflatsiooniga hakkama,“ ütles Juncker.

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Joaquin Almunia on mõista andnud, et ilmselt tuleb komisjonil sel kuul oma majandusprognoosis euroala inflatsiooninäitajat tõsta ja majanduskasvu näitajat langetada. Veebruaris prognoosis komisjon euroalal tänavu inflatsiooni 2,6%, mis on kõrgeim näit euro käibelevõtust 1999. a. Majanduskasvu prognoos oli 1,8%.
.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. April 2008, 09:24
Otsi:

Ava täpsem otsing