Paroolikaart saab pankade hinnangul peagi ajalooks

Mariliis Pinn 07. aprill 2008, 00:00

Hansapanga esindaja Kristi Künnapase sõnul on ID-kaart või mobiil-ID kõige turvalisemad viisid ennast identifitseerida, seetõttu toetavad pangad igati ID-kaardi ja mobiil-ID kasutamist internetipanga kasutamisel. "Korduvkasutusega paroolid on kogu maailmas kuulutatud oma aja ära elanud autentimisviisiks ja kõikide pankade klientidel soovitatakse üle minna turvalisematele viisidele," lisas ta.

Kirke Raud SEB e-teenuste osakonnast ütles, et koodikaardi ebaturvalisust kinnitavad mitmed koodide varastamise võimalused: sellest saab teha koopia või foto ning levivad programmid, mis võimaldavad salaja arvutikasutaja klahvivajutusi salvestada. "ID-kaardi või mobiil-ID kiibil olevat infot ei ole aga võimalik kopeerida. Kaardi andmeid kaitsevad kõrgtehnoloogiline kiip ja usaldusväärsed algoritmid, mille peamine eesmärk on hoida kaardi omaniku elektroonilist suhtlust turvalisena," lisas Raud.

"ID-kaardi kiibil on jämedalt jagades kaks erinevat territooriumi: avalik ja salajane. Avalik osa sisaldab ID-kaardi omaniku andmed, mis on toodud ka ID-kaardi pinnal. ID-kaardi salajasele osale on võimatu väljastpoolt ligi saada. Selle osaga suudab suhelda vaid kaardi kiibil olev arvuti," ütles Kalev Kivvistik Sampo Panga kanalite arenduse osakonnast.

Sihiks on paroolidest loobuda kunagi tulevikus. Et ID-kaart, mobiil-ID ja PIN-kalkulaator on oluliselt turvalisemad isiku tuvastamise viisid, liiguvad Eesti pangad korduvkasutusega paroolikaartide kaotamise poole, otsides samal ajal ka täiendavaid alternatiive.

Kivvistiku sõnul peavad lisaks pangatöötajatele ka kliendid ise oma turvalisusele rohkem tähelepanu pöörama.

"Paroolikaartide kaotamine on paljuski seotud rünnete arengutega. Esimesena kaob eeldatavasti korduvkasutatav koodikaart kui olemasolevatest vahenditest kõige väiksema turvalisusega autentimisvahend," ennustas Kivvistik. "Arvestades rünnete jätkuvat kasvu ja keerukust, muutub järjest tähtsamaks ka kasutajate teadlikkuse suurendamine," lisas ta.

"Lisaks ID-kaardile saavad EMT kliendid kasutada juba ka mobiil-ID teenust, 2008. aasta jooksul on sellega välja tulla lubanud ka teised mobiiliteenuse pakkujad," sõnas Künnapas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:27
    Otsi:

    Ava täpsem otsing