10 võimatut asja, mille teadus tegi võimalikuks 1: Täheuuringud

07. aprill 2008, 18:57

1842. aastal kirjutas prantsuse filosoof
Auguste Comte oma raamatus „Positiivne filosoofia”, et kunagi pole võimalik
uurida tähtede sisemist koostist ega ka seda, kuidas kuumus tähtede atmosfääris
neeldub, kirjutas New Scientist.

Comte oli sama meelt ka planeetide suhtes. Ta kirjutas: „Mitte kunagi ei saa me midagi teada nende keemilisest ega mineraloogilistest struktuurist, veelgi vähem nende pinnal valitsevast elust.”

Comte oli arvamusel, et planeedid ja tähed on liiga kaugel meie nägemismeele ulatusest. Ta arutles, et kui me suudaks kindlaks teha tähtede kauguse, liikumissuuna ja massi, siis on see ka kõik, mis võimalik Maalt eristada. Pole mingit võimalust tähti keemiliselt analüüsida.

Irooniline, aga Comte raamatuga samal ajal olid juba tehtud avastused, mis tõestasid, et need seisukohad ei vasta tõele. 19. sajandi algul leidsid William Hyde Wollaston ja Joseph von Fraunhofer teineteisest sõltumatult et Päikese spektris oli terve rida tumedaid triipe.

1859. aastaks oli selge, et need on neeldumisspektri jäljed. Kõik Päikesel leiduvad keemilised elemendid oli võimalik nende spektrite järgi kindlaks teha, sama avastus võimaldas aru saada, millest koosnevad tähed.

Loe ka sarja teisi osasid: Taevast võib sadada meteoriite ja Õhust raskemad esemed lendavad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. April 2008, 14:00
Otsi:

Ava täpsem otsing