Koolipoiss pressib domeeni välja

Anne Oja 08. aprill 2008, 00:00

"Tahaksime saada esimesi kogemusi ja proovida kätt n-ö päris ettevõtluses," kirjutas algaja ärimees Õunale möödunud kuu lõpus. Algul uuris Saar, mis tingimustel apple.ee domeeni poistele pähe turgatanud äriks kasutada saaks. "See oleks meie suur võimalus ja ligipääs, astumaks turule," avas Saar oma plaane.

Õuna sõnul olid Apple'i müüjad tema domeeni vastu varemgi huvi tundnud, kuid omanimelist veebiaadressi käest ära anda ta ei tahtnud. Ka mitte seda, et poisikesed tema veebilehel toimetaks ning tuntud arvutitootjate-müüjate majandushuve riivaks. "Seega annaksin ma neile tõhusa argumendi kohtusse minekuks, et mult domeen ära võtta," kirjutas kunstnik Saarele.

Praegu tutvustab teatrikunstniku diplomiga Õun aadressil apple.ee oma elupõhimõtteid, käsitsi tehtud keraamikat, fotosid muusikaüritustelt ja matkadelt ning oma käe all valminud reklaammaterjale. Samas vahendab kunstnik ka Lõuna-Eestis elava sõbra mett.

Kui poisid tüütamist ei jätnud, nimetas Õun domeeni hinnaks 150 000-200 000 eurot. Leebelt alanud läbirääkimised kiskusid seepeale teravaks. "Sarnaseid juhtumeid on ka varem esinenud. Enamasti on lahendatud domeenivaidlused kohtus," teatas Saar enesekindlalt.

Saar aripaev.ee-le kommentaari ei andnud.

Apple'i kaubamärki esindav patendivolinik Urmas Kernu ütles, et apple.ee domeeni sooviks omale saada tunduvalt rohkem koolipoisse kui üks.

"Kui domeeni soovijad oma õigust ei tõenda, pole neil võimalik seda praeguselt omanikult kätte saada," ütles Kernu.

Kernu selgitas, et kohus võib domeeni registreeringu tühistada vaid kaubamärgi omaniku nõudel. "Aga kui nüüd mingi poiss tuleb ja ütleb, et peaks domeeni omale saama, siis… Miks peaks kohus just teda soosima?" küsis Kernu.

"Informeerime Apple'it ja küsime, kas ta on (domeenist - toim) huvitatud," ütles Kernu. Saarest kui Apple'i esindajast Eesti domeenivaidluses polnud ta midagi kuulnud.

Domeenivaidlustega tegelenud advokaat Evelin Pärn-Lee ütles, et kohtule ei piisa põhjendusest, et võõrast domeeni ihkavad poisid tahavad oma esimest äri käivitada. "See on natuke lahja väide. Kui tuleb Apple ise, on tal õigus keelata domeeni kasutamine äritegevuseks," rääkis Pärn-Lee.

Pärn-Lee lisas, et Apple'i hammas ei pruugi praegusele apple.ee omanikule peale hakata, kui ta tutvustab veebis fotosid ning käsitsi valmistatud keraamikat. "Ei saa väita, et ta kuritarvitab Apple'i imagot," ütles Pärn-Lee.

Jah, oleme selle domeeni vastu huvi tundnud, kuid me ei taha kisa. Juba 15 aastat Eesti turul Apple'i toodangut müünud firma ei tunne enam möödapääsmatut vajadust apple.ee domeeni järele.

IM Arvutid kasutab veebiaadresse mac.ee ja apple.com.ee.

Ma arvan, et mida intelligentsem on klient, seda vähem domeeninimi talle mõjub.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing