Maalijänes katab seinad

Väinu Rozental 09. aprill 2008, 00:00

"Nii edevat klienti, kes lausa enda portreed seinale või lakke tahaks, pole veel olnud," ütleb Maalijänese juhataja Raimond Lepiste ja lisab, et talle endale meeldib kõige enam teha illusioonmaale, mis petavad ära. Näiteks maalida seinale olematu trepp, rõdu või aken. Lepiste sõnul on kõige paremad kliendid need, kes ütlevad, mida seinale tahavad, loovad tööks vajalikud tingimused ja rohkem ei sega.

Seinamaalingu puhul joonistatakse pilt vajadusel õrnalt pliiatsiga ette ja kontuurid kaetakse sageli samade värvidega, millega seinu harilikult värvitakse. Trafarett- ehk šabloonmaali puhul lõigatakse spetsiaalsele paberile joonistatud kujundid välja ning seinale tupsutatakse värv läbi šablooni. "Me ei ole ühtki motiivi korranud," kõlab Lepiste hääles uhkusenoot.

Kaks aastat tegutsenud Maalijänes on kaunistanud umbes poolsada eramut ja suuremat objekti, millest tuntumad on Pärnu kuursaal ja Athena maja Tartus. Suurima, üle 12 ruutmeetrise seinamaali on Tartu Kõrgema Kunstikooli lõpetanud Raimond Lepiste jäädvustanud Mäetaguse koolis Ida-Virumaal. "Vaatasin, et koolimaja vajab ruumi ja õhustikku," põhjendab Lepiste, miks maalis trepimademe seinale merevaate.

Lepiste enda kodus seinamaalinguid pole. "Elan üürikorteris," muigab ta. "Küll ripub mu tubade seintel üksjagu maale, enda ja teiste kunstnike omi."

Seintele saab pilte kanda ka muus tehnikas, näiteks aerograafikas ehk suruõhupüstoliga või värviballoonidest pihustades ehk grafitiga. "Mina enam balloonidega jännata ei viitsi ja aerograafikaga saab peenemat joont teha," tunnistab Tartus tegutsev vabakutseline aerograafik Martin Urb. "Pealegi on grafiti kallim, sest iga tooni jaoks pead uue ballooni ostma. Aerograafikas kasutan kolme põhivärvi ja kõik värvitoonid segan ise kokku." Urb on kaunistanud ohtralt mootorrattaid ja muid sõidukeid, aga ka Tartu ööklubi Maasika seinad.

Idee oma eramu sauna eesruumi igavavõitu sein maaliga katta saime Tiit Soku spordikooli pubist, kus on kenasti kokku sobitatud paekivisein ja pilt. Saatsime hinnapäringud mitmele kunstnikule, kuid ainsana tuli tagasiside OÜ-lt Maalijänes. Kunstnikud maalisid kolme päevaga seinale pildi, milles saunauks avaneks justkui õhtusesse merre. Kuigi selline tellimustöö pole odav - meile läks see maksma ligi 10 000 krooni - oleme tulemusega väga rahul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:28

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing