Avastati kopsudeta konn

09. aprill 2008, 12:18

Teadlased suutsid esimest korda tõestada
täiesti ilma kopsudeta konna olemasolu. Vees elav Barbourula kalimantanensis
saab kogu vajamineva hapniku kätte naha kaudu.

Varem tunti liiki vaid kahe isendi järgi. Nüüd aga avastas Indoneesia Kalimantani saarel töötanud uurimisrühm selle liigi kaks uut populatsiooni, kirjutas Science Daily.

"Teadsime otsima minnes, et juba ühegi konna leidmine oleks suur õnn,” ütles Singapuri rahvusliku ülikooli teadlane David Bickford. „Neid on edutult otsitud juba 30 aastat. Kui me aga konnad tõepoolest leidsime, olin esialgu väga skeptiline väite osas, et neil puuduvad kopsud. See tundus lihtsalt võimatu. Olime šokeeritud, kui ilmnes, et ühelgi meie püütud selle liigi konnal polnud kopse.”

Kõigist neljajalgsetest loomadest tuntakse kopsudeta liike ainult kahepaiksete hulgas. Leidub palju kopsudeta salamandreid, kes kuuluvad sabakonnaliste hulka, samuti on olemas üks kopsudeta ja jalgadeta vihmaussitaoline siugkonnaliste hulka kuuluv liik. Kopsudeta päriskonnaliste esinemist polnud siiani suudetud tõestada. Bickfordi sõnul on kopsude täielik kadumine evolutsioonis äärmiselt haruldane.

Barboroula kalimantanensis elab külmas kiirevoolulises jõevees, seega võib kopsude kadumine olla kohanemine erinevate tegurite kombinatsiooniga: hapnikurikas keskkond; madal ainevahetuskiirus; keha oluline lamenemine, mis suurendab naha suhtelist pindala; ning negatiivne ujuvus, mistõttu konnad ei püsi pinnal, vaid vajuvad vee alla.

Uurijate sõnul võib edasisi uuringuid takistada konna haruldus ning ohustatus. Seega soovitavad nad tungivalt konna elupaigad kaitse alla võtta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2008, 19:13
Otsi:

Ava täpsem otsing