Kaart: kus asuvad Ameerika suurimad õhureostajad

09. aprill 2008, 11:57

USA teadlased koostasid projekti Vulcan
raames kaardi, millel on ära toodud peamised inimtekkelise süsinikdioksiidi
allikad.

Kaardi koostamisel jagati USA territoorium 100 ruutkilomeetristeks ruutudeks, millele anti värvikood vastavalt süsinikuemissiooni mahule. Kaart on umbes sada korda täpsem varasematest sarnastest töödest. Edaspidi plaanitakse USA andmetele lisada ka andmed Mehhiko ja Kanada süsinikdioksiidi emissiooni kohta, kirjutas Wired.

Tegemist pole mitte üksnes kaardi, vaid arvutimudeliga, mida saab kasutada CO2 kontsentratsiooni ööpäevaste kõikumiste ja leviku iseärasuste uurimiseks.

Kui varem koostati sarnaseid kaarte kandes riigi süsinikdioksiidi emissiooni kaardile vastavalt elanike tihedusele, siis nüüd on tehtud suuri jõupingutusi, et määrata igale ruudule väärtus selle tegeliku süsinikuemissiooni järgi. Lähenemise erinevus tuleb ilmsiks USA idaosas. Kirdeosariikides elab küll rohkelt inimesi, kuid riigi kaguosa on jällegi energiatootmises märksa suuremas ulatuses sõltuv kivisöest, mistõttu on ka selle piirkonna emissiooninumbrid mõnevõrra suuremad seniarvatust.

Sarnane kaart Eesti kohta näeks ilmselt välja küllaltki igav. Domineeriks Ida-Virumaa, kus kõige punasemalt oleks elektrijaamade tõttu värvunud Narva lähiümbrus. Lokaalsemad süsinikdioksiidi allikad järgiksid juba rahvastiku paiknemise seaduspära.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2008, 16:27
Otsi:

Ava täpsem otsing