Soomest pole 20 aastat elektri eksportijat – intervjuu Pohjolan Voimat OY juhiga

09. aprill 2008, 21:15

Kolmapäeval Tallinnas oma aastakoosolekut
pidanud Põhjamaade investeerimispank NIB korraldas ka esindusliku kliima- ja
energiateemalise seminari, kus esines ettekandega Soome energiafirma Pohjolan
Voima OY juht Timo Rajala.

Järgneb intervjuu Timo Rajalaga.

Kuidas mõjutab ELi kliima- ja energiakava elektri hinda Põhjala elektriturul?

Tulevikus järgivad Põhjala ja Balti riikide energiahinnad Euroopa hindu. Praegu on hind odavam, sest Euroopaga pole veel piisavalt ühendusi. Kui aga juba on, siis kerkivad hinnad igal juhul vähemalt 20%. Heitmekvootidest ja taastuvenergiast tuleb veel hinnalisa otsa, aga kui palju, seda on raske öelda - kõrge hind mõjutab nõudlust. Kui tööstus ei saa siin enam toota ja kolib Aasiasse või mujale, siis nõudlus väheneb.

Kas näete Soomet tulevikus elektrienergia eksportijana?

Tegelikult ei. Meil on tootmisvõimsust endalgi puudu. Vajame juurde 1-2 tuumajaama, et säilitada tootmine tänasel tasemel. Meil tuleb lähiajal asendada 3000 MW söeenergiat ja 1200 MW importi Venemaalt. Ma ei näe, et Soomel oleks järgmisel 20 aastal energiat müüa. Oleme ise ostjad.

Mida arvate Eesti ambitsioonidest hakata tuumaenergiat tootma? Mis see võiks maksta?

Teil tuleb ehitada kogu tuumaenergia tootmise ahel: infrastruktuur, jäätmelahendused. Pole lihtne arvutada, mis see maksma läheb. Samas on teil head kohad olemas, kuhu tuumajaama rajada. Teil on sobilik mererand, kuhu saab jahutusssüsteemi rajada. Omaltpoolt oleme valmis seletama ja aitama, kogemustega appi tulema.

(Seminaril tehtud ettekandes ütles Rajala, et riik, mis ehitab tuumajaama nullist, peab arvestama 20-25% kõrgemate kuludega selle riigiga võrreldes, kus tuumaenergeetika infrastruktuur on juba olemas).

Eesti tahab osaleda Soome tuumajaama ehitamisel, mis kostate?

Kui Eesti tahab Soome investeerida, siis ollakse võrdsel tasemel. Mitte nii nagu Saksa EON või Rootsi Vattenfall, mis kodumaal tuumenergeetikasse investeerida ei saa ja tahavad nüüd investeerida Soome tuumaenergeetikasse. Eestiga seda probleemi pole. Meil on hea teada, et Eesti on huvitatud. Praegu pole veel otsuseid tehtud, kui aga teame juba kui suure jaama teeme ja kui meil on võimsust müüa ja osalust loovutada, siis pole meil selle vastu midagi. Eesti oleks meile parem partner kui suured Euroopa firmad. PVO pole ka ise suur firma, vajame samas mõõdus partnerit. Kõik sõltub sellest, palju me ise vajame. Ja nõudmine on suur, see on ainus probleem.

Kuidas suhtute Eesti muresse, et Venemaa võib odava elektriga siinse tootmise välja suretada?

Meie firmas on sama seisukoht nagu Eestis. Meil on Kotkas gaasiküttel elektrijaam ja samasugune jaam on Peterburis. Vene jaam on ühendatud Soome võrku, kuid neil pole saastekvoodi ostu kohustust ja gaas on neile odavam. See tähendaks, et Peterburi elektrijaam jääks töötama, aga meie oma pannakse kinni. Kui aga Venemaa vajab tulevikus oma elektrit enda tarbeks, mida me siis teeme? Jaamu enam pole. Peame kasutama oma elektrijaamu. Kui elekter tuleb Venemaalt, siis peavad nad järgima Euroopa hindu ja tingimusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2008, 21:58
Otsi:

Ava täpsem otsing