Lauri: väike miinus ei mõjuta riigireitingut

11. aprill 2008, 18:35

Hansapanga makroanalüütik Maris Lauri ütles
tänasel Tööandjate keskliidu seminaril, et kergelt tasakaalust välja läinud
eelarve riigi reitingule mõju ei avalda.

"Selge on, et 2008. aasta eelarve tuli liialt optimistlik," kommenteeris Lauri ja selgitas, "küsimus on, kas eelarve peab minema puudujääki ja kas me peame seda kindlasti tasakaalu ajama. Kui öelda välismaalastele, et valitsus puudujääki ei taha, tehakse suured silmad ja küsitakse, et miks. Kui ajada riigieelarve ülejäägi joont, võidakse arvata, et seisak tuleb pikk."

Lauri ütles viimase aja teravaima teema kohta: "Eelarve tasakaal on hea vaimse tasakaalu huvides, riigireitingut väike puudujääk ei mõjuta." Ta lisas: "Ennustan, et järgmise aasta riigieelarve on veel suurem piin kui tänavune. Mis puudutab aga kohalikke omavalitsusi, on nad kõvasti laenamas."

Probleem kohalike omavalitsustega

Kogu maailmas on peetud valitsusele laenamist suhteliselt kindlaks. "Ameerikas omavalitsused aga enam laenu ei saa. Ei usaldata neid lihtsalt enam. Teede ja koolide ehitus pidi kõik seisma," rääkis Lauri, kes muretses ka Eesti kohalike omavalitsuste pärast.

Sissetulekud on vähenenud, tuleks inimesi lahti lasta, aga seda ka teha ei saa. Võib arvata, et omavalitsuste puudujääk tuleb tänavu palju suurem kui see rahandusministeeriumi plaanides hetkel kajastub, rääkis Lauri.

"Euroopa Liidu raha efekt majandusele on palju suurem kui laenurahal, sest laenuraha kipub väga kiiresti jälle välja minema. Euroopa fondidest võiks raha tulla, aga see tahab ju riigi raha juurde. Kui sealt kokku tõmmatakse, siis läheb asi metsa. Ma väga loodan, et seda ei tehta," ütles Lauri.

Väliskapital võtab firmasid üle

Praegu võib täheldada, et välismaised investorid ostavad Eesti ettevõtteid kokku ja viivad tootmise mõne aja pärast odavama tööjõuga riiki. "See oli oodatud käik. Et Eesti tööjõud toime tuleks, tuleb teda koolitada. Kogu maailmas on nii, et kui asjad on halvad, ostetakse ettevõtteid üles," kommenteeris Lauri.

Välisinvestorite aktiivsus firmade ülesostmisel tuleneb Lauri sõnul sellest, et neile on raha kättesaadavam kui Eesti investoreile. "See seab majanduse suuremasse sõltuvusse, aga kui ei osteta selleks, et konkurente likvideerida, pole asi hull," leidis Lauri.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. April 2008, 18:32
Otsi:

Ava täpsem otsing