Ministeerium: poodides müüdavaid võõrvähke ei tohi loodusesse lasta

Agnes Ojala 11. aprill 2008, 11:37

Keskkonnaministeerium ja
Keskkonnainspektsioon tuletavad meelde, et Eestis on keelatud võõrliike
loodusesse lasta, seega ei tohi ka poodides müüdavaid elusaid võõrvähke viia
meie veekogudesse.

Interneti kaudu kutsutakse inimesi üles laskma loodusesse poodides müüdavaid elusaid vähke. Tegu ei ole Eesti jõevähkidega, seetõttu eksivad üleskutse järgijad seaduse vastu, mis keelab ilma loata võõrliike loodusesse lasta, teatasid ministeerium ja inspektsioon.

“Poodides müüdavad vähid ei ole Eesti jõevähid, nagu ekslikult arvatakse, vaid võõrvähid,” ütles keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna nõuniku kohusetäitja Liina Eek. “Esmapilgul tunduvad poevähid küll meie omamaiste jõevähkidega sarnased, kuid tegelikult on tegemist kas kitsasõraliste vähkide, signaalvähkide või mõne muu võõrvähkide liigiga, keda ei tohi meie loodusesse lasta," täpsustas ta.

Võõrvähiliigid võivad Eesti jõgedes elavatele vähkidele saatuslikuks saada, näiteks võivad meie vähid võõrliikidelt saada surmava haiguse. Võõrvähid ise on aga haiguskindlad. Lisaks tõrjuvad võõrvähid jõevähi loodusest lihtsalt välja, konkureerides samale elupaigale ja toidule. Hiljem endist olukorda taastada on kas ülimalt kulukas või lihtsalt võimatu, sest väljasurnud liiki enam ellu ei ärata.

„Keskkonnaministeerium ja keskkonnainspektsioon juhivad inimeste tähelepanu sellele, et võõrliikide loodusesse laskmine on seadusega keelatud ja see ei ole heategu, vaid kuritegu meie oma looduse suhtes,“ märkis Eek. Keskkonnaministeeriumi juures on moodustatud jõevähi töörühm, millesse kuuluvad teadlased kinnitavad samuti, et kitsasõralise vähi, signaalvähi ja ogapõskse vähi elusana Eestisse toomine, olenemata otstarbest ja kogusest, on looduskaitseseaduse alusel keelatud.

Müügilolevatest võõrvähiliikidest tuleb teatada keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313. Inspektsioon kavandab edasise tegevuse lähtuvalt konkreetsetest juhtumitest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. April 2008, 11:35
Otsi:

Ava täpsem otsing