Oma õpetaja komisjonis ja riigieksamil läheb hästi

1706-aripaev 11. aprill 2008, 07:24

Kas riigieksami komisjoni kuuluvad õpetajad
aitavad oma koolil ja õpilastel jõuda paremate tulemusteni? Statistikat vaadates
selgub, et paljudel juhtudel pärast õpetaja komisjoni saamist paraneb
märgatavalt ka kooli riigieksami tulemus.

Nii näiteks on paljudes koolides, kelle aineõpetaja parajasti riigieksamikomisjoni kuulub, paranenud tulemused selles aines samal aastal 5, 10 või isegi 20 punkti võrra. Pärast seda, kui õpetaja komisjonist lahkus, on ka kooli tulemused selles aines riigieksamil halvenenud.

Mõistagi on ka vastupidiseid näiteid, kus õpetaja komisjonis olek pole eksamitulemustele kaasa aidanud. Samuti on neid koole, kus riigieksamite tulemused on läbi aastate püsinud stabiilselt tugevana.

Kas koolid, kelle õpetaja on valitud riigieksami komisjoni, on eelisolukorras ning saavad ka paremaid eksamitulemusi? "See on tendentslik mõtteviis ja libe tee järelduste tegemiseks," lükkavad riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse töötajad niisuguse mõttekäigu kohe ümber.

Üldhariduse õppekavade ja eksamite osakonna juhataja Aimi Püüa, keeleosakonna juhataja Kersti Sõstar ja eesti keele peaspetsialist Märt Hennoste selgitavad, et koolide riigieksamite tulemuste kõikumisel on mitmed põhjused: eksamisooritajate arv, tüdrukute-poiste arv, klassi üldine tase, õpetaja vahetus.

"Lõplikku eksamivarianti teavad komisjonist vaid 1-2 inimest, nende seas komisjoni esimees, kes tavaliselt on meie oma inimene. Nii et õpetaja ei näe, ei tea ega saa oma õpilastele täpseid küsimusi ja ülesandeid öelda," ütleb Püüa. Ta selgitab, et õpetajad esitavad komisjonile näiteks 15 eksamiküsimust või -ülesannet, kuid milline neist töösse ehk eksamile jõuab, õpetajad ise ei tea.

"Selliseid linnalegende, et kirjandi teemad või küsimused olid enne teada, liigub alati. Kui hakata uurima, ei selgu tavaliselt midagi," ütleb Hennoste.

Kõik komisjoni valitud õpetajad on tema sõnul oma ala spetsialistid ning et riigieksami sisu oleks konfidentsiaalne, annavad nad ka oma allkirja.

Kas eksamisisu lekkimine on seega sajaprotsendiliselt välistatud? "Sajaprotsendiliselt välistada ei või kunagi," ütlevad eksamispetsialistid. Nende sõnul pole siiani ükski õpetaja oma komisjoniliikme staatust kurjasti ära kasutanud. Samas ei keela ju keegi õpetajal lapsi ette valmistada ja neile tüüpülesandeid lahendada anda.

Gümnaasiumi lõpetanud noored ütlesid Äripäevale, et õpetaja osalemine eksamikomisjonis annab kindluse- ja turvatunde. "Kui ikka oma inimene on eksamikomisjonis, on turvalisem ja kindlam ka eksamil," ütleb 2006. aastal hõbemedaliga Aravete Keskkooli lõpetanud Rahel Otsla. "Lahendasime enne eksamit tüüpülesandeid ja analoogseid ülesandeid. Eksamil oleks võinud mul paremini minna, kuid närv oli sees," räägib Otsla.

Kiviõli 1. Keskkooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Tiina Kilumetsa sõnul on puhta südametunnistuse puhul eksamimaterjali lekitamine välistatud.

"Ausa südametunnistuse puhul on selline asi välistatud," ütleb Kilumets, kes oli riigieksami ettevalmistavas komisjonis 2004. ja 2005. aastal enne lapse sündi. Samas ütleb ta, et ebaausa inimese puhul võib leke kiiresti välja tulla. "Lapse suu on lapse suu ja see info on kiire levima. Mina isiklikult ei riskiks," lisab Kilumets. "Samas, karm oleks ka sellisel juhul, kui õpetaja üldse ei pööraks võimalikule eksami sisule, tüüpülesannetele tähelepanu."

Tallinna Õismäe Humanitaargümnaasiumis tõusis saksa keele riigieksami tase 2007. aastal, kui saksa keele õpetaja Helle Kasesalu komisjonis oli, rekordilise 89 pallini. Kasesalu sõnul olidki mullu head tulemused, kuna tegu oli rahvusvahelise keeleeksamiga, mille sooritavad parimad ning mille küsimused tulevad otse Saksamaalt. Õpetaja kuulumist ainekomisjoni peab ta aga koolile ja õpilastele eeliseks. "Eelis on tehnikates, teada on ülesannete liigid, sordid - need on õpetajal silme ees. Samas, iga komisjoni liige teab vaid killukest eksamist," ütleb Kasesalu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. April 2008, 07:22
Otsi:

Ava täpsem otsing