Sirje Rank • 13. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

G7 otsib ankrut finantskriisile

Reede õhtul Rahvusvahelise Valuutafondi ja Maailmapanga koosoleku eel kohtunud G7 rahandusministrid ja keskpankurid avaldasid toetust maailma juhtivate finantsjärelevalveekspertide analüüsile üheksa kuud tagasi USAst alanud finantskriisile, mis tumestab maailmamajanduse väljavaateid ja kergitab laenuraha hinda ka eestlastele.

Dokument kritiseerib armutult nii kaelamurdvale riskile läinud panku kui ka puudulikku järelevalvet ning esitab rea ettepanekuid reeglite karmistamiseks.

G7 kutsus panku üles hiljemalt juuli lõpuks kõiki võimalikke kahjusid avalikustama ja vajadusel kapitali juurde hankima, et finantsturud halvatusest üle saaksid.

Samuti andisid G7 rahandusjuhid mõista, et reeglid lähevad edaspidi karmimaks, et selline hulljulge riskivõtmine ei korduks. Oma sauna said ka reitinguagentuurid, kes halbadele laenuinstrumentidele kõrgeid reitinguid andsid.

"Tahame taastada finantsteenuste sektori, mis loob väärtust, kuid on immuunne sellistele väärastunud stiimulitele, mis iseloomustavad lähiminevikku," ütles raportit esitlenud Itaalia keskpanga juht Mario Draghi. "Meil tuleb tegeleda mitme asjaga - tagada piisav likviidsus ja kapitalipuhvrid, korralik riskijuhtimine ning ära kaotada väärastunud stiimulid."

Väärastunud stiimulite all pidas Draghi silmas neid elemente finantssüsteemis, mis on julgustanud firmasid ja eraisikuid selliseid laene võtma ja investeeringuid tegema. Need on nüüd käes hapuks läinud ja ohustavad kogu finantssüsteemi stabiilsust.

Läinud aastast on pangad korstnasse kirjutanud juba üle 225 miljardi dollari ning kõige mustemad stsenaariumid hindavad kahjud juba triljonile dollarile.

Kohtumise lõppkommünikees tegid G7 rahandusjuhid ka tavatult otsekohese avalduse valuutaturul toimuva kohta.

"Meie viimasest kohtumisest saadik on peamiste valuutade kursid järsult kõikunud ning me oleme mures selle võimaliku negatiivse mõju pärast majanduse ja finantsturgude stabiilsusele," seisab avalduses.

See pealtnäha tagasihoidlik sõnastus märgib olulist muutust 2004. aasta veebruarist aastast aastasse kordunud G7 mantras. "See on nagu luuletus, see räägib ise enda eest," vastas Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet küsimusele, kuidas sõnastuse muutmisest aru saada.

Läinud nädalal langes dollar euro suhtes uuele madalseisutasemele, 1,5913 dollarit ühe euro eest.

Maailmamajanduse väljavaadete kohta ütlesid G7 rahandusjuhid, et vähemalt lähiajal on väljavaated tumenenud.

"Teel võib veel omajagu konarusi ees olla," tõdes USA rahandusminister Henry Paulson.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt