Hansapanga rahamasinatest avastati koodikopeerijad

Hille Tressum 14. aprill 2008, 00:00

aripaev.ee-le saabus vihje, et viimaste nädalate jooksul on Tallinna Hansapanga sularahaautomaatidest avastatud neli kurjategijate paigaldatud kaardiinfo kopeerimise seadet ehk skimmerit. Vihje kohaselt on kopeerimisseadmeid avastatud Tallinna Kaubamaja ja Vabaduse väljaku sularahaautomaatidest.

Hansapank võttis probleemi omaks - tõepoolest on seda viimase nädala jooksul ette tulnud, kuid mitte neljal, vaid ühel korral.

SEB pressiesindaja väitis, et neil skimmeritega erilisi probleeme esinenud ei ole. "Skimmingu puhul on tegemist pankadeülese probleemiga, kuna kopeerimisseadmeid võidakse paigaldada eri tüüpi masinatele, kus saab kasutada pangakaarti: sularahaautomaadid, automaattanklad," ütles SEB pressiesindaja Silver Vohu.

Pressiesindaja sõnul on kopeerimisjuhud Eestis väga haruldased, samas tuleks kõikide pankade klientidel tähelepanu pöörata järgmistele punktidele.

"Esiteks tuleks kaupmeeste juures makstes jälgida, mida teenindaja kaardiga teeb. Teisisõnu, kaarti peaks kasutama ainult selleks ettenähtud kaarditerminalis," soovitas Vohu.

"Kaarditehing peaks olema sooritatud kaardivaldaja juuresolekul. Sularahaautomaatides kaardi kasutamisel tasub jälgida, kas pangaautomaat näeb välja tavapärane, ega seda ei ole lõhutud, auke puuritud, ega sellel ei paikne kahtlasi kõrvalisi elemente nagu uued ebatavapärased välised seadmed, väljaulatuvad juhtmed," lisas Vohu.

Kõigist kahtlustest tuleks kliendil viivitamatult pangale teada anda, selleks otstarbeks on tavaliselt automaadil kirjas number, kuhu helistada," soovitas Vohu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:28

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing