Börsikaupleja edu sõltub testosteroonist

15. aprill 2008, 11:57

Vereproov enne börsikauplejate tööpäeva
algust võiks anda olulist teavet. Kui meessuguhormooni testosterooni tase on
kõrgem, siis viitab see keskmiselt parema tootlikkusega päevale, selgub värskest
uuringust.

Teadusajakirja Proceedings of the National Academy of Sciences 22. aprilli numbris ilmuvas artiklis kirjeldatakse uuringut, kus jälgiti kaheksa päeva jooksul 17 meessoost Londoni börsimaaklerit.

Testosterooni tase muutub koos vanusega (tipptase on puberteedieas ning hormoonitase langeb pidevalt koos vananemisega), samuti muudavad selle taset näiteks võistluslikud olukorrad ja seksuaalelu, kirjutas Live Science.

Kõigi maaklerite testosteroonitase oli kõrgem neil päevadel, mil nende teenitud kasum ületas selle kuu ülejäänud päevade keskmise. Kerkinud testosteroonitasemega maaklerid olid enesekindlamad ning riskialtimad – need omadused mõjutavad kauplemisotsuseid.

Kuid siin on ka varjupool. Liiga kõrge testosterooni tase võib viia impulssotsusteni ning liigse riskimiseni, mis viivad kaupleja kahjumisse.

Selleks on aga kehas olemas barjäär, mis hoiab riske normis. Selleks on stresihormoon kortisool, mis aitab meil stressitaset kontrolli all hoida. Seoses turu suurte kõikumistega suurenes selle hormooni eritus. Kui inimese veres leidub rohkem kortisooli, siis väheneb inimese riskijulgus, sest hormoon on omamoodi piduriks, mis taandab testosterooni efekti.

Samas võib turu suurte kõikumiste ajal jääda kortisooli tase pikaks ajaks kõrgeks ning maaklerid väldivad pikka aega riske. Sellises olukorras tekitaks muidugi kõrgem testosteroonitase samuti probleeme.

Cambridge ülikooli teadlase John Coatesi sõnul valmistavad nii kõrgenenud testosterooni kui kortisooli tase maaklerit ette riskide võtmiseks. „Kui testosteroonitase jõuab füsioloogilise piirini, mis võib näiteks juhtuda börsimulli ajal, siis võib riskide võtmisest kujuneda sõltuvus, samas kõrge kortisoolitase börsikrahhi ajal võib võtta riskijulguse sootuks.”

„Praeguse krediidikriisi ajal võib kauplejaid kammitseda kortisooli üledoos, mis viib lõpuks psühholoogilise seisundini, mida nimetatakse õpitud abituseks,” ütles Coates. „Kui selline asi juhtub, siis hakkavad keskpangad alandama intressitasemeid, kuid kauplejad keelduvad endiselt riske võtmast. Sellistel aegadel tuleb majandusteadlastel arvesse võtta ka investorite psühholoogiat, mitte ainult ratsionaalseid otsuseid.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2008, 16:27
Otsi:

Ava täpsem otsing