Liiga palju valikuid kurnab vaimu

15. aprill 2008, 19:32

Iga päev oleme me tohutu hulga valikute
ees. Tavaliselt peetakse valikuvõimalust heaks. Võib olla see pole siiski nii,
väidavad teadlased, kes leidsid, et valikute üleküllus kurnab ja vähendab
töövõimet.

Paljude valikute ees seisvad inimesed ei suuda piisavalt keskenduda, et käsilolevaid töid lõpetada, saada hakkama igapäevaste ülesannetega või isegi võtta õigel ajal oma ravimeid, kirjutas Physorg.

Teadlaste eksperimente kirjeldav artikkel ilmus ajakirja Journal of Personality and Social Psychology aprillinumbris.

Eksperimentides osales 328 inimest, lisaks kaasati kaubanduskeskustest veel 58 ostjat.

Laboritingimusis paluti osalistel valida tarbekaupu, õppekursusi või –materjale. Teised osalised ei pidanud langetama valikuid, vaid neid üksnes kaaluma.

Seejärel paluti mõlemal rühmal hakkama saada ebameeldiva ülesandega. Ühtedele pakuti jooki, mis on küll tervislik, aga maitseb vastikult – see pidi meenutama ravimite võtmist. Teistel paluti panna käed jääkülma vette.

Sellised ülesanded olid valitud, et proovida, kuidas valiku langetamine või mittevalimine mõjutas võimet jätkata või täita ülesannet millel on eesmärk.

Selgus, et need, kes seisid reaalsete valikute ees, olid ülesannete puhul rohkem raskustes tähelepanu hoidmisega või ebameeldiva kuid eesmärgistatud ülesande lõpetamisega, võrreldes nendega, kellel polnud katse käigus kohustust valikut teha.

Teistes eksperimentides anti osalistele matemaatikaülesanded, mida nad pidid harjutama eelseisva testi tarbeks. Need, kes olid varem pidanud langetama olulisi otsuseid, mis puudutasid kursusetööd, tegelesid matemaatikaharjutustega vähem aega ning eelistasid hoopis veeta aega videomängude või ajakirjade seltsis. Jällegi harjutasid matemaatikat rohkem need, kel varem polnud vaja langetada otsuseid.

Seejärel katsetati ostukeskuses. Ostjatel paluti rääkida, kui palju neil sel päeval oli pistmist otsuste langetamisega ning paluti seejärel lahendada lihtsaid aritmeetikaülesandeid. Mida rohkem otsustamist oli päeval olnud, seda viletsamad tulemused olid ülesande lahendamisel.

Uuringu juhtautor Kathleen D. Vohs Minnesota ülikooli marketingiosakonnast järeldab, et valikute tegemine raiskab inimmeelte väärtuslikku ressurssi.

„Ülesannete lahendamise ajal ühe fookuse hoidmine või ebameeldiva kohustuse täitmine läks palju raskemini neil, kel oli tulnud teha valikuid, võrreldes nendega, kes ei olnud pidanud valima,” ütles Vohs. Sama seaduspära kehtis nii laboris, klassiruumis kui ostukeskuses tehtud eksperimentides. Samuti polnud vahet, kas valikuid paluti langetada eksperimendi raames või oli see tehtud spontaanselt. Samuti polnud vahet sellel, kas valikutel oli tagajärgi või mitte.

Mis puutub aga lõbusatesse valikutesse, siis ka siin on piir. Need, kes pidid valima neli minutit esemeid kingitusteks olid vähem vaimselt häiritud kui need, kel oli palutud kingitusi valida 12 minuti jooksul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. May 2008, 11:47
Otsi:

Ava täpsem otsing