Ain Alvela • 15. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Milano võõrustab kogu maailma puidutöötlejaid

Üle kahe aasta korraldatavat messi XylExpo peetakse Milanos juba 21. korda, tänavu on üritusel uudisena esindatud ka tooraine, pooltoodete, mööblitarvikute ja tööohutuse valdkonnad. Lisaks on messil eraldi kokku pandud ekspositsioon metsatöövarustusest ja metsamasinatest.

Messi tähelepanu keskpunktis on aga traditsiooniliselt puidutöötlemismasinad ja uusim saematerjali töötlemise tehnoloogia. Messil on justkui kaks poolust - tootmisseadmed ja lõpptoodang, mida mõlemat jõuliselt tutvustatakse. Kusjuures neid pooluseid ei vastandata üksteisele, pigem püütakse seoseid tooraine, tootmisprotsessi ja valmistoodangu vahel paremini tajutavaks vormida.

Üks olulisi tänavusi märksõnu on puit kui keskkonnasõbralik ja kestev ehitusmaterjal. Nimelt on puit ehitusmaterjalina maailmas taas moodi tõusmas ja tänapäevast arhitektuuri järgivad puitehitised hinda tõusmas.

Kuna puidutööstus on ka Euroopas suhteliselt tööõnnetuste rohke tegevusala, pööratakse palju tähelepanu ka XylExpol puidutöötlemisega tegelevate inimeste tööohutuse tõhustamisele.

Nagu sellistele messidele kohane, esitlevad tootjad oma seadmeid n-ö realistlikes oludes ehk siis selliselt, et võimalik pole imetleda lihtsalt läikivat metalli või kiiskavat klaasi, vaid saab jälgida ka masinaid päris puitu töötlemas, nii et saepuru lendab.

XylExpo on aasta-aastalt kasvav nii eksponentide ja külastajate arvu kui ka esitluspinna suuruse poolest kasvav üritus.

Kui üle-eelmisel messil 2004. aastal esitles oma toodangut Milano messikeskuse 64 707 ruutmeetri suurusel näitusepinnal 792 firmat, siis tunamullu oli kohal 807 firmat kokku 39 riigist ja ekspositsioonipind oli suurenenud 73 066 ruutmeetrini. Kusjuures tendents liigub nõnda, et Itaalia kohalike ettevõtete osakaal üha väheneb, välisfirmade hulka aina suureneb.

Tänavu on kohal 830 eksponenti, nende käsutuses on ligi 100 000 m2 pinda. Puidutööstuse messil on ühed agaramad riigid osalema Saksamaa, Taivan ja Tšehhi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt