Tarvo Vaarmets • 15. aprill 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Suhkur saab naftast uut indu

Suhkru hind sõitis eile nelja nädala tippu, kuna nafta hüpe uuele rekordile tõukab tagant nõudlust suhkruroost valmistatud kütuste järele, huvi toorainete kui alternatiivse investeeringu vastu tõi taas esiplaanile ka jätkuvalt langev dollar.

Toornafta ronis New Yorgis 113,66 dollarini barrelist, kui Mehhiko sulges halva ilma tõttu juba neljanda eksporditerminali ning Itaalia ettevõtte Eni peatas põlengu tõttu naftatootmise oma Nigeeria üksuses. Maailma suurim suhkruroo kasvataja Brasiilia valmistab viimasest etanooli, mida bensiiniga segatult kasutatakse autokütusena. Juulikuise tarnetähtajaga suhkrulepingud kerkisid USAs 2,5 protsenti. Suhkru hind on viimase aastaga kasvanud 35, nafta hind aga 78 protsenti.

"Suhkur on praegune energialugu," ütles Ambrian Commoditiese suhkrukauplemise juht Jonathan Boyden Bloombergile. "Koos nafta kallinemisega muutuvad üha atraktiivsemaks ka alternatiivsed kütused," lisas ta.

Alates 18. septembrist on nafta hind tõusnud 39, dollar aga euro vastu kaotanud 12 protsenti.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt