10 võimatut asja, mille teadus tegi võimalikuks 9.: Teleportatsioon

16. aprill 2008, 22:07

Sõna teleportatsioon kasutas esimest korda
kirjanik ja anomaalsete nähtuste uurija Charles Fort 1931. aastal ilmunud
raamatus „Lo!” Hiljem on nähtust kirjeldatud lugematu arv ulmekirjanikke, üks
tuntumaid teleportatsiooni näiteid pärineb sarjast Star Trek, kus kasutati
spetsiaalset seadet Transporter.

Kuigi sõna algupära on ulmeline, on füüsikud leidnud kvantfüüsikas võimaluse, kuidas teleportatsioon vähemalt elektronide tasandil võiks toimuda. Kvantteleportatsiooni puhul kantakse ühe elektroni omadused üle teisele elektronile. Pole oluline, kui kauged need elektronid üksteisest asuvad. Ühe elektroni spinn kantakse üle teisele elektronile. Ehk siis ühe palli pöörlemine kandub üle ka teisele pallile.

Pikka aega peeti võimatuks, et teleportatsioon saaks toimuda suuremal skaalal kui aatom., kuid 2002. aastal pakuti välja teoreetiline lahendus, kuidas kvantteleportatsioon oleks võimalik isegi suuremate molekulide tasandil.

Veelgi värskem on idee, mis veelgi rohkem meenutab klassikalist arusaama teleportatsioonist. Selle järgi saaks rubiidiumi aatomeid sisaldava kiire ühest kohast ära kaotada ja teises kohas taas ilmutada. Siin kantaks info nende aatomite kohta üle fiiberoptilise kaabli kaudu, mis võimaldab need aatomid teises kohas „rekonstrueerida”.

Novaatoris on varem ilmunud: Kas teleportatsioon on võimalik?

Loe ka sarja eelmist lugu: Mustad augud

Sarja avaloo leiad siit: Täheuuringud

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. May 2008, 13:53
Otsi:

Ava täpsem otsing