Joomine suurendab rinnavähi riski

16. aprill 2008, 12:11

Isegi väikestes kogustes alkoholi tarbimine
suurendab rinnavähki haigestumise tõenäosust, eriti kui tegemist on östrogeeni
retseptori ja progesterooni retseptori positiivse vähivormiga, näitas uus
uurimus.

Ka varasemad uurimused on näidanud, et alkoholi tarbimine suurendab rinnavähi riski, kuid seose täpne mehhanism on siiani olnud tundmatu, kirjutas LiveScience.

Mõne rinnavähi vormi korral on vähirakkudel retseptorid, mis muudavad nad tundlikuks hormoonidele, näiteks östrogeenile. Uurimuses selgitati, kas vähi hormooniretseptori staatus mõjutas alkoholitarbimise ja rinnavähiriski vahelist seost.

USA vähiinstituudi teadlase Jasmine Lew poolt juhitud töörühm jälgis seitsme aasta jooksul enam kui 184 000 viljakast east väljunud naist.

Naistel, kes jõid päevas vähem kui ühe klaasi alkohoolset jooki, oli täiskarsklastega võrreldes 7 protsenti suurem risk haigestuda rinnavähki. Üks või kaks napsu päevas teinud naised haigestusid 32 protsenti suurema tõenäosusega, kolm või enam klaasi päevas joonud naised aga koguni 51 protsenti suurema tõenäosusega võrreldes karsklastega.

Oht suurenes eelkõige selliste rinnavähitüüpide korral, mida liigitatakse östrogeeni retseptori või progesterooni retseptori positiivseteks. Nende tüüpide alla kuuluvad 70 protsenti rinnavähi juhtudest. Uurijad kahtlustavad, et alkohol võib rinnavähki mõjutada eelkõige mõju läbi östrogeenile.

Risk oli sama suur nii õlut, veini kui ka kangemaid alkohoolseid jooke tarvitanud naistel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2008, 16:27
Otsi:

Ava täpsem otsing