Anne Oja • 16. aprill 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Kingitud auto kärbib maksusoodustust

Ühtlasi vähendab tulumaksutagastust karbina ostetud korter või maja. Ehkki uue kodu põrandast turritav toruots WC-potti ei asenda, kinnisvaraarendaja maitsest erinenud santehnika ning siseviimistlus eluaseme soetushinna sisse ei mahu.

Sisustatud kodu ostes pannakse sageli viimane kui mööblitükk lepingusse kirja. Nii on kinnisvaramaaklerid juba aastaid soovitanud, et vältida olukorda, kus võtmed kätte saanud ostja leiaks eest tühja toa. Ilmselt teavad aga vähesed, et maksuamet nülib lepingust leitud mööbli hinna kinnisvara ostu-müügisummast maha.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Aule Kindsigo ja otseste maksude talituse juhataja Evelyn Liivamäe sõnul tekib intresside tagasisaamisega probleeme eelkõige nendel, kelle laenusumma ületas arendajalt või kinnisvara eelmiselt omanikult ostetud kodu maksumust.

Ehkki seda tuli maksuametnike sõnul ka varem ette, muutusid kodu ostuhinda ületanud laenud viimase paari aastaga massiliseks. Küsimusele, kuidas pangast saab rohkem raha, kui ostetavale eluasemele kulub, vastas Kindsigo: "Vaadake, pank annab nii palju raha, kui küsitakse, peaasi, et laenu võetaks."

Kindsigo selgitas kauba peale saadud auto mõjusid: "Autol on ju ka hind, võtame selle intresside arvutamisel hinnast maha. Need on vaid turundusvõtted, reklaamitakse näiteks, et osta auto, saad talvekummid tasuta. Tühjagi saad need tasuta, maksad ikka kõik ise kinni!"

Aripaev.ee küsis maksuametnikelt, kas võib siis öelda, et maksu- ja tolliamet sunnib inimesi ostma remonditud ja sisustatud kortereid ja maju, nagu maksumaksjate liit süüdistab.

"Ei, sedasi öelda ei saa, ega meie ei sunni kedagi midagi ostma," ütles Liivamägi. Ta märkis samas, et ükski maksumaksja pole veel eluasemelaenuga paigaldatud WC-poti pärast maksuametiga jagelema läinud, see summa on nii väike, et ei avalda maksutagastusele olulist mõju.

Kindsigo lisas: "Kui üleüldse selline küsimus tekib, siis tuleks seda küsida seaduseandja käest. Meie teeme nii, nagu tulumaksuseaduses kirjas on."

Maksuametnike väitel saab maksusoodustust ka koduostuga kaasnenud riigilõivult, notari- ja maakleritasudelt, ehkki avalikkuses on süvenenud vastupidine arvamus.

"Võib-olla inimene ei osanud küsida ja deklareeris eluaseme soetushinnana vaid ostu-müügilepingus näidatud summa. Sel juhul võib deklaratsiooni kolme aasta jooksul parandada ja riigilõivu, notari- ja maakleritasud lisada," rääkis Kindsigo.

Rahandusministeeriumi väitel peabki olema nii, et tulumaksu ei saa tagasi kogu eluasemelaenult ja liisingult. Näiteks kodumaja hoovi ehitatud saun soodustust ei anna.

"Kõrvalehitis ei ole üldjuhul eluase ning selleks võetud laene maha arvata ei saa," teatas rahandusministeerium ja lisas, et raamatupidamislikus tähenduses tähistab soetamine siiski millegi ostmist ning väikesi remonte ja ümberehitusi soetusena ei käsitleta.

Ei mäletagi, kui palju huvilisi käis, aga lõpuks oli nii, et lasime hinna alla ja loobusime autost. Ei teadnud tol ajal, et see oleks ostjale tagastatavat tulumaksu vähendanud, kuid praegu arvan, et see oleks talle väga kõvasti mõjunud. Nii et õnneks ei läinud sedapidi, inimesed tahtsid ikka rohkem hinda alla, kui olid autost huvitatud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt