Merko aktsionärid jäävad truuks ka uuele Merkole

Kaisa Tahlfeld 17. aprill 2008, 00:00

Merko Ehituse juhatus ja nõukogu otsustasid 14. märtsil restruktureerida ettevõte ning eraldada majandustegevus ja maadevahetuse kriminaalasi, mis tuleb eraldi ettevõttena Tallinna börsile. Aktsionärid saavad iga senise ehitusettevõtte aktsia kohta teise uue Merko oma.

Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil märkis eraldatava ettevõtte võimalike omanike kohta, et tema arusaamist mööda ei saa eraldada osa ettevõttest ainult osale aktsionäridele.

"Minu arvates jääksid väikeaktsionärid ka eraldatava osa aktsionärideks. Teine variant võiks olla mingi osa müük ettevõttest kas mõnele olemasolevale aktsionärile või kolmandale osapoolele," rääkis Danil.

Danili hinnangul oleks olnud parem, kui Merko juhtkond oleks juba enne jagunemise plaaniga väljatulemist juristidega kõik läbi mõelnud ja paika pannud. "Samas saan aru Annuse põhjendusest, et väikeses Eestis on väga suur risk, et midagi enne teadet välja imbub, ning sellega oleks võib-olla tekitatud täiendav kahju firma mainele," nentis ta.

Danil arvas, et see samm Merko aktsiat esialgu ei mõjuta. Pigem võiks jagunemise korral pikaajaliselt olla mõju positiivne, sest loodetavasti aitab see taastada ehitusteenust pakkuva osa mainet tellijate silmis.

Merko aktsionär Albert Sibrik ütles, et ei oska olukorda analüüsida, kuid usub Merkosse. "Arvan, et see, mis on tehtud, on parim võimalik. Mina nüüd küll aktsiaid müüma või midagi muud sellist tegema ei hakka. Need, kes on seal ettevõttes asja juures, on peadega," märkis Sibrik. "Suhtun sellesse stoiliselt. Ja mis puutub teistesse aktsionäridesse, siis igaüks teab ise, mida ta teeb."

Sibriku sõnul oli Merko otsus ettevõte poolitada õige samm.

Ettevõtte Gracile Pojekt kaudu Merko aktsiaid omava Toomas Linamäe sõnul ei tasuks aktsionäridel kriminaalasjaga seotud Merko aktsiatest vabanema hakata. Tema sõnul tuleks ettevõtet pigem aidata.

"Tänasest lehest lugesin alles, et Merkost saab kaks börsifirmat. Ja ma ei kujuta ette veel, mida selline Merko käitumine mulle kui aktsionärile endaga kaasa tuua võib. Kui aktsionär võidab, siis ma olen selle poolt. Tegelikult peaks keegi selle asja lahti lööma," märkis Linamäe Merko jagunemise ning selle mõju kohta aktsionäridele.

Kriminaalasjaga seotud Merko eraldamine n-ö põhi-Merkost on Linamäe sõnul iseenesest mõistlik samm.

"Kindlasti tasub mõlemas ettevõttes aktsiaid omada. Merko on Eestis teinud ära suure töö ja võiks ikka edasi number üks olla ning edasi minna. Meil on Merko, Eesti firma, mis on ka Baltimaades väga tugev. Seda peab hoidma ning firmat pigem aitama. Eesti firmasid on vähe jäänud," märkis Linamäe.

Merko aktsionäri ja Gamma Holdingu juhataja Arvo Nõgese sõnul Merko aktsial ülereageeringu tõttu suurt tõusupotentsiaali pole, pigem võib see raputus tuua ettevõttesse seni puudunud läbipaistvust.

"Ega seal otseselt aktsiaid maha müües midagi teenida ei annaks. Kuid mingisugune positiivne efekt Merko käitumisel nüüd vast on, võib-olla siis, kui turg mõne aja pärast ülereageeringust rahuneb, mis on kogu seda aktsiat tabanud. Vast annab praegune asjade käik täiendava lükke sellele, et tehakse need sotid selgemaks," kommenteeris Nõges.

"Võib spekuleerida ka selle üle, et kui kohtuasi võidetakse, siis vana Merko aktsiaga tehtavad hinnaliikumised võivad olla päris suured. Kuid võimalik teenimine ja aktsia maksimaalne tõus on seal ju piiratud, selle väärtus on teada, seda hoitakse likviidsetes vahendites, nii et ega sellel aktsial mingit tõusupotentsiaali pole," märkis Nõges.

Nõgese sõnul saab Merko puhul mängida pigem languse peale. "Kui langus peaks realiseeruma, siis on vana ettevõtte väärtus ju null ning eks emotsioonide ajel seal siis kaubeldakse," lausus ta.

Nõges jättis vastamata küsimusele, kas ta plaanib kriminaalasjaga kokku pandud uue Merko ettevõtte aktsiad maha müüa.

"Sinnamaani on õnneks veel ka aega, ligi neli kuud vist. See on piisavalt pikk aeg ning ma usun, et Merkoga saab selle aja jooksul üht-teist selgemaks. Praegu on liiga vara veel midagi täpsemalt öelda," märkis Nõges.

Uue Merko aktsia on nagu loteriipilet, kas jääb midagi järele või ei jää. See ei maksa ju ka väga palju. Kuid põhiline on ikkagi see ettevõte, mis midagi ehitab ning seal on vaatamata olukorrale kõik positiivne. Ehitama peab ju ikka ning praegu on turg kindlasti üle reageerinud. Mina olen ehituse poole pealt igatahes väga optimistlik.

Ma arvan, et ettevõtte poolitamine oli hea lahendus. Ainult kahju on sellest, et tublile ettevõttele on niimoodi kallale mindud. Ja aru ei saa ka, kas seal on põhjus taga või pole.

Kui aga süüdistajatel ja uurijatel oleks olnud põhjust ettevõttele niimoodi kallale minna, siis oleks pidanud juba kiiremini tegutsema. Sel juhul peaksid väga tugevad argumendid olema, kuid praegusel juhul jääb neid argumente küll väheks. Selleks, et sellist asja ette võtta peab olema endas 200 protsenti kindel. Et lihtsalt proovima minna, no selliselt lihtsalt ei käituta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing