16. aprill 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Prantslased ihuvad hammast TeliaSonerale

Osapooled ei olnud ise valmis võimalikku tehingut kommenteerima, vahendas Bloomberg.

Soome majandusleht Kauppalehti kirjutas, et Rootsi valitsus, kel on 37,3protsendine osalus TeliaSoneras, on andnud loa müüa oma osaluse ka muu kui raha eest, mainides, et ka aktsiad kõlbavad maksevahendina. Soome valitsus ei ole aga võtnud France Telekomi ülevõtupakkumise spekulatsioonide kohta mingit seisukohta, põhjendades seda vähese infoga. Soome valitsusele kuulub 13,7 protsenti TeliaSonerast.

"See ei tundu sobivat France Telecomi ühinemis- ja ülevõtmisplaanidega," ütles Dexia Securitiese analüütiku Goyens Bloombergile. "See ei ole puhas turgude arendamise mäng." "Julged operaatorid võivad turul teha huvitavaid tehinguid," märkis Goyens. "See ei oleks täielikult ebaloogiline ja see võiks olla ülevõtmine, mida kõik ootavad."

Goyensi sõnul ei tohiks telekommunikatsiooni regulatsioonidega probleeme tulla, sest ettevõtete turud geograafiliselt ei kattu. "Tehingu võib raskeks teha asjaolu, et läbirääkimistelaua taga on mitu osapoolt, sealhulgas Prantsusmaa, Rootsi ja Soome valitsused," selgitas ta. Ostu kavatsetakse Le Figaro andmetel finantseerida Prantsusmaa telekomiettevõtte aktsiatega.

Investeerimispanga Evli Balti fondijuht Jaanus Hellat arvab, et TeliaSoneral oleks praegu paras hetk teha Balti tütarettevõtete vähemusosaluste väljaostupakkumine. TeliaSonera on ka kaks korda varem üritanud vähemusosalust omandada. Kuid seni ei ole Eesti valitsusel olnud huvi müüa.

"Olukord on päris põnev. Vähemusosaluste väljaostmine on mõistlik. Seda on proovitud ja teema on õhus juba aastaid, kuid nüüd on selle toimumise tõenäosus suurem," lisas Hellat. Praegu on ka riigieelarve seis pingelisem. "Võib-olla Ansip ei peagi oma sõnu sööma lisaeelarve mitte tegemise kohta," ütles Hellat, viidates peaminister Andrus Ansipi avaldusele, et lisaeelarvega tuleks oodata sügiseni. "Eesti Telekomi vähemusosalus võidakse maha müüa ja saadud raha täidaks eelarvepuudujäägi."

Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm avaldas arvamust, et juhul kui France Telecom peaks Telia Sonera üle võtma, ei pruugi see veel tähendada Eesti Telekomi börsilt lahkumist.

"Ei pruugi nii minna, oleneb strateegiast," kommenteeris Kalm Eesti Telekomi lahkumist börsilt, kui France Telecom saab Telia Sonera asemel suuromanikuks. Kalm toonitas, et börsilt lahkumine on väga pikaajaline protsess ja et taolisi signaale ei ole ta kusagilt välja lugenud.

"Töötame börsiettevõttena vähemalt esialgu edasi," kinnitas Kalm. Ka juhul kui ülevõtupakkumine peaks teoks saama. "Mis seal siis ikka saab kohe muutuda. See on taaskord teema suuraktsionäride vahel, kuidas nad oma osalusi jagavad."

Kalm ütles, et temale isiklikult ei ole ülevõtupakkumisest midagi räägitud. "Spekulatsioone on olnud nii mõnegagi, sest konsolideerumine sellel turul toimub. Telekommunikatsiooniäri on globaalne. Seal tehakse ülevõtmisi kogu aeg. Telia Sonera on väga atraktiivne," tõdes Kalm.

Kalm kiitis Eesti Telekomi suuromanikku, põhjendades seda suure, üle 100 miljoni ulatuva klientide arvuga. "Vaieldamatult on ta Skandinaavia kõige suurem telekomifirma. Ma üldse ei imesta, et Kesk-Euroopa võimsad telekomifirmad heidavad pilku talle. Telia Sonera on selgelt Skandinaavia turu liider," kiitis Kalm.

Kalm möönis, et tal on raske kommenteerida, kas talle isiklikult meeldiks, kui France Telecom saaks Eesti Telekomi suuraktsionäriks. "Skandinaavia on aastaid olnud teada telekommunikatsiooni innovatsioonikantsina ja seepärast ütleksin, et praegune omanike struktuur rahuldab mind täielikult. Palju lisaväärtust France Telecom suudab tuua, on väga raske hinnata," rääkis Kalm.

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt