17. aprill 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Kevadoksjonite hooaeg

Vaala oksjonile tuleb kokku 79 tööd ning oksjoniteoste väljapanek on üleval alates homsest. Hausi kaasaegse kunsti klassika enampakkumisele tuleb 39 tööd ning vanema maalikunsti oksjonile 41 tööd.

Vaala oksjoni kõige kallimaks tööks on eesti kunstiklassiku Paul Raua "Poolakt" 1911. aastast. Maal on Paul Raua aktiloomingu kõrgpunkt ning selline erakordselt intiimne ja meeleline akt on eesti kunstis üsnagi suur haruldus. Teos läheb enampakkumisele alghinnaga 295 000 krooni.

Ülo Soosterilt on Vaalas väljas kolm maali. Üks vangilaagriaegne autoportree ning teine rahulik maastik, mis on maalitud peale mõningast rahuperioodi Eestisse tagasijõudmisel 1956. aastal. Kolmas töö, samuti autoportree, on valminud 1959, kui Sooster juba Moskvas resideerus ning oli ennast kinnitanud Moskva põrandaaluse intelligentsi seltskonda. Töö kuulub Soosteri nn Picasso perioodi. Teose alghinnaks on 68 000 krooni.

Vaala tööde valik üritab hõlmata eesti kunsti alates eelmise sajandi algusest kuni 1990ndateni välja, enampakkumisele minevatest autoritest võiks esile tuua veel Kruusamäed, Kilki, Haamerit, Sagritsat, Kongot, Roodet, Võerahansu ja Greenbergi.

Oma mütoloogia, idamaade kultuur ning meditatiivsus on need märksõnad, mis võtavad kokku vaid väikese osa Tõnis Vindi loomingu sügavast sisust, kelle maalid lähevad oksjonile nii Vaalas kui ka Hausis. Mõlemas galeriis lähevad enampakkumisele Tõnis Vindi 1980ndate alguses tehtud tööd, kui kunstnik oli ammendanud enda jaoks puhta geomeetria ning ühendas selle nüüd nõtke seksuaalse naisekujuga. Vindi tööde alghinnad ulatuvad kuni 38 000 kroonini.

Nii Vaalas kui Hausis läheb enampakkumisele ka kohustuslik Peeter Mudist ja Jüri Arrak. Mõlemal oksjonil, eriti Hausis, on tugevalt esindatud Vintide looming ning nende hulgast leiab ka Hausi oksjoni kõige kallima töö, Aili Vindi fotorealistlik meremaal "Wenatchee järv" (1991-1992), mille alghinnaks on 230 000 krooni.

Hausis on esindatud ka sürrealismi ja naivismi piiridel seikleva Lembit Sarapuu tööd, mis löövad alati eelkõige oma otsekohese sisu ning jõulise kunstnikupositsiooniga. Lapini kuulsast "Naine-masin" seeriast läheb enampakkumisele "Suitsetaja" (1976), alghinnaks 24 000 krooni. Sümbolistliku ning summutatud maalikeele poolest tuntud Olga Territ esindab "Akt lumes" (1973).

Hausi kaasaegse kunsti klassika oksjon peaks huvi pakkuma eelkõige eesti avangardkunsti huvilistele. Esindatud on veel ka Põldroos, Maran, Elken, ka Toomas Vint ja Andres Tolts.

Hausi vanema kunsti oksjon lööb aga kõrgete hindadega. Oodatult on kalleim töö Konrad Mägi "Itaalia maastik" (1922-1923) alghinnaga 920 000 krooni. Sellele järgnevad Villem Ormissoni, Oskar Kallise, Adamson-Ericu ja Evald Okase teosed. Esile võiks tuua veel ka Andrus Johani tööd "Pariisi vaade Seine'i sillaga" (1937), mida on nimetatud juba eesti kunsti kullafondi kuuluvaks.

Kõigi enampakkumisele tulevate töödega saab tutvuda galeriide ruumides ning tööde reprosid saab näha ning oksjonitingimustega tutvuda galeriide kodulehel.

Autor: Ragne Nukk

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt