Sirje Rank • 17. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Nokia näitas kehva vormi

Kauplemispäeva sees oli Nokia aktsia Helsingi börsil enam kui 10 protsendiga miinuses.

Kokku müüs Nokia esimeses kvartalis 115,5 miljonit telefoni ning teenis sellelt 1,22 miljardit eurot puhaskasumit. Läinud aasta sama perioodiga võrreldes kasvas kasum 25%, käive aga 28%, 12,66 miljardile eurole. Analüütikuid ja turud on aga lati Nokia jaoks veelgi kõrgemale seadnud.

"Tulemused valmistasid kerge pettumuse," ütles eQ panga analüütik Jari Honko agentuurile Dow Jones. "Kasum aktsia kohta oli täitsa hea (0,32 eurot), turuosa ja telefoni keskmine hind aga nõrgapoolsed. Aktsia langeb, sest Nokia prognoosis, et mobiiltelefonide turu maht 2008. aastal eurodes kahaneb."

Ühikutes kasvas Nokia telefonide müük läinud aasta algusega võrreldes 27%, kuid et eelkõige kasvas odavamate mudelite müük arenevatel turgudel, tõi see telefoni keskmise hinna alla. See on langenud 89 eurolt 79 eurole ning jätkab langust, sest arenevate turgude osakaal kasvab ning konkurents surub peale, märgib Nokia kvartaliaruandes.

Hiinas näiteks müüs Nokia esimeses kvartalis 21 miljonit telefoni, mis on aastatagusega võrreldes 34% rohkem. Põhja-Ameerikas oli aga samal järsk tagasiminek - tänavu esimeses kvartalis müüdi Põhja-Ameerikas 2,6 miljonit Nokia telefoni ehk 46% vähem kui mullu. Regiooni arvele langeb Nokia käibes alla 5%.

Euroopas on aastatagusega võrreldes müük kergelt kasvanud, kuid läinud aasta viimase kvartaliga võrreldes on tagasiminek üle 30%. Kokku osteti Euroopas, kus sakslased nüüd enam kui 2000 töötaja koondamise järel Nokiat boikottima kutsuvad, esimeses kvartalis 25,7 miljonit Nokia telefoni.

Selleks aastaks kärpis Nokia nii mobiiltelefonide kui ka telekommunikatsiooniseadmete turu prognoosi, märkides, et erinevalt varem prognoositust turu maht eurodes mõõdetuna tänavu ei kasva. "Meie varasema prognoosi muutus kajastab peamiselt negatiivset mõju USA dollari nõrgenemisest ning üldisest majanduskasvu aeglustumisest USAs," märkis Nokia, prognoosides võimalikku majanduskasvu aeglustumist ka Euroopas.

Nokia turuosa, mis läinud aasta viimases kvartalis kerkis mobiiltelefonide turul 40%-le, kahanes esimeses kvartalis 39%-le. Teises kvartalis lubas Nokia juht Olli Pekka Kallasvuo turuosa tagasi võita, kuid uusi mudeleid on Nokialt turule tulemas alles aasta teisel poolel.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt