17. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Toolimäng Rakvere teatris

"Meie lavastus võib tekitada küsimärke neile, kes on nähtud filmi(desse) kinnistunud," ütles Jaanika Juhanson, kes on juba lavaõpingute ajal tehtud tööde põhjal tuntud kui mittekonventsionaalne katsetaja.

Samas on ta kindel, et kui tegemist ei ole liialt kitsarinnaliste Ilfi ja Petrovi fännidega, võiks neid tabada ahhaa- efekt - ka nii saab sellele loole läheneda.

See 70 aastat tagasi kirjutatud romaan on olnud Juhansoni lugemislaual lemmikute hulgas juba aastaid, suurimaks võluks selle juures peategelase Ostap Benderi totaalne optimism, elegantne mängulisus ja suur joon, temas puuduv labasus ja väiklus.

Lugu ise on aga igihaljas huumor, mis pole ajas kinni, kuna selle väärtused on üldinimlikud ja arusaadavad, mis Benderi suguse tegelase puhul mängivad pigem tänapäevas.

Kuna tegemist on mahuka materjaliga, tuli seda lavalooks kirjutades tahes-tahtmata ohverdada osa tegelasi ja tegevuskohti.

Võib-olla läks nende seas kaotsi mõnigi neist, mida andunud fänn tahtnuks näha, kuna alles said jääda vaid need, mis sobisid antud kontseptsiooniga. "Mulle olid tähtsad mängurõõm ja elujanu, mis seal leidub," selgitas lavastaja, et tulemus ei oleks ümberjutustav ja detailne.

Peategelase puhul rõhutab ta aga seda, et filmides on teda kehastanud enamasti vanem näitleja kui romaanis kujutatakse. Rakvere Teatri laval mängiv näitleja Margus Grosnõi on aga just Benderi eakaaslane. Ippolit Matvejevitš "Kiisu" Vorobjaninovi rolli mängib Rakvere Teatri grand old man Peeter Jakobi.

Ülejäänud kirevat ja veidrat tegelaste galeriid kehastavad Marin Mägi, Tiina Mälberg, Erni Kask, Peeter Rästas ja Eduard Salmistu.

Jõulise ja minimalistliku lavaruumi kujundas Rakvere Teatri peakunstnik Erki Kasemets, valguskunstnik on Priidu Adlas ja kostüümid lõi Kalle Aasamäe. Näitlejate liikumist treenis Hellar Bergmann. Muusikalise kujunduse taga seisavad Elmar Sats ja Tarmo Kesküll, kes etenduseti ka kordamööda, pill kaelas, lavale astuvad.

Autor: Ülle Hallik

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt