ÄP fototoimetus • 17. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Turismiuudised

Eestis rohkem autotootjana tuntud suur tööstuskontsern Mitsubishi hakkab ehitama esimest Jaapani oma reisilennukit.

Ligi miljard dollarit (kümme miljardit krooni) maksva projekti kohaselt valmivad kaks mudelit MRJ70 ja MRJ90. Need mahutavad 70-96 reisijat. Viimastel kuudel on Mitsubishi testinud võimalikke turureaktsioone uue lühi- ja keskmaalennuki osas. Märtsi lõpus teatas Jaapani suuruselt teine lennufirma All Nippon Airways oma huvist tellida 25 Mitsubishi lennukit. Ka suurim Aasia regiooni lennukompanii JAL on märkinud oma huvi uue lennumasina vastu. Mitsubishi lennuk peaks jõudma turule 2013. aastal.

Kopenhaageni lennujaam katsetab koos lennufirmaga SAS uut juhtmevaba tehnoloogiat, mis võimaldab positsioneerida hilinevaid reisijaid lennujaama territooriumil.

Katse käigus varustatakse reisijad lennule registreerumisel väikese RFID-kiibiga, mille asukohta saab lennujaama territooriumil raadiolainete abil jälgida. Kui lennu väljumise aeg läheneb, positsioneerib süsteem reisijate asukoha, et teha kindlaks, kas reisijad on värava läheduses.

Reisijad, kes on liiga kaugel, saavad mobiiltelefonile vastavasisulise tekstsõnumi, kõne, või kuulutatakse selles lennujaama osas, kui reisija parasjagu asub, läbi helisüsteemi hoiatussõnum.

Mõne nädala jooksul on kõrge kütusehinna tõttu tegevuse peatanud neli regulaarlende tegevat lennufirmat.

Eelmisel nädalal pani pillid kotti Hong Kongis vaid 17 kuud tegutseda jõudnud odavlennufirma Oasis. See oli üks väheseid pikki vahemaid katnud odavlennukompaniisid. Oasis alustas Boeing 747ga liinil Hong Kong-London, aasta eest hakati Hong Kongist lendama ka Kanadasse Vancouverisse. Plaanis olid liinid Saksamaale ja Austraaliasse.

Oasise surusid põlvili aastaga 73% tõusnud kütusehind ja teisalt konkurents Hong Kongi põhilennufirmaga Cathay Pacific. Viimast peetakse üheks maailma parimaks lennukompaniiks. Oasis müüs pileteid neist mitu korda odavamalt.

Märtsi lõpus peatasid tegevuse kolm USA lennufirmat. Indianapolises paiknev ATA tühistas kõik reisid ja teatas pankrotistumisest juba teist korda kolme aasta jooksul. Samuti pankrotistus üle 60 aasta Havai saarte ja mandri-USA vahet lennanud Aloha Airlines. Tegevuse lõpetas ka mullu mais alustanud Ohio lennufirma Skybus Airlines, mis püüdis USAs kopeerida Iiri Ryanairi ärimudelit.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt