Sotsid Rahvaliiduga ühinema ei kiirusta

Agnes Ojala 19. aprill 2008, 21:22

Endise kultuuriministri ja riigikogulase
Jaak Alliku arvates tasuks Rahvaliit ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond ühendada,
et tekitada Eesti poliitikasse mõjuvõimas ja tõsiselt võetav vasaktsentristlik
jõud.

18 rahvaliitlast tegi erakonna juhtidele ettepaneku alustada tööd vasaktsentristlike jõudude liitmise nimel.

Rahvaliidu juhatuse liige Jaak Allik rääkis Sakalale, et eesmärk ei ole mitte niivõrd ühendada just need kaks parteid, vaid leida Rahvaliidule õiged arengusuunad, milleks võiks olla ka mõne teise erakonnaga liitumine.

„Pean õigeks just ühinemist, mitte seda, et üks erakond neelab teise alla. Nii tekiks uus jõud, mis leiaks usalduse ka nende hulgas, kes ei taha toetada ühtegi erakonda ega käi seetõttu valimas. Kindlasti leiduks sellise jõu toetajaid ka praeguste roheliste ja keskerakondlaste seas,“ rääkis Allik.

Allik märkis, et liitumise peaks määrama erakondade edu või ebaedu järgmise aasta Euroopa Parlamendi ja kohalike omavalitsuste valimistel. „Siis on näha, kui palju on kellelgi kandepinda. See stsenaarium ei käivitu, kui ühel kahest erakonnast läheb hästi. Kui mõlemal läheb halvasti, siis see käivitub. Leivad pannakse ühte kappi enamasti ikka siis, kui häda käes,“ selgitas ta.

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees, endine kaitseminister Sven Mikser rääkis laupäevases Raadio 2 saates „Ülekuulamine“, et Rahvaliiduga liitumine hetkel küll teemaks ei ole.

„Seda arutati erakonnas 2005. aasta valimiste eel. Kui me mitmes omavalitsuses rahvaliiduga ühes nimekirjas kandideerisime. Pärast seda aga on palju juhtunud. Tallinna volikogus on meil olnud mitu mitte üleliia meeldivat kogemust,“ sõnas Mikser.

Ühe põhjusena, miks hetkel Rahvaliiduga ühinemist ei kaaluta, nimetas endine kaitseminister erakonna viimase aja keerulist sisekaemuste faasi. „Ma loodan, et nad jõuavad oma mõtisklustes positiivse tulemuseni ja teevad järelduse, mis valesti tehtud. Sellisel juhul ei välista neid tulevikus võimalike koostööpartneritena,“ möönis Mikser.

Ta lisas, et mitmel rahvaliitlasel oleks kindlasti põhjust kaaluda, kas nende osalemine poliitikas on parteile kasulik või mitte. „Ma ei ütle, kuidas peaks kohus maavahetuse kohtuasjas otsustama, aga teatud inimeste olemine erakonna eesotsas teeb väga raskeks – või võib vast öelda et lausa võimatuks – väga lähedase koostöö selle erakonnaga nii sotsiaaldemokraatide jaoks kui kindlasti ka paljude teiste erakondade jaoks,“ märkis ta ja lisas, et Rahvaliidus on ka palju häid inimesi, kelle huvides oleks teatav puhastumine erakonna tipus läbi teha.

Mikser andis oma selgitustes raadiosaates selgelt mõista, et kui kaks parteid üheks saaks, siis ei oleks tegemist ühinemisega, vaid siiski Rahvaliidu liitmisega sotsiaaldemokraatidega. „Kindlasti ei taha keegi liituda… hakata liitma endaga üksust, mis tooks kaasa rohkem negatiivset kui positiivset. Elame selle faasi üle ja vaatame siis. Kõik võimalused on veel valla nii poliitilises kui muus plaanis,“ jättis ta otsad siiski lahti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. April 2008, 21:20
Otsi:

Ava täpsem otsing