20. aprill 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Kinnisvara saab arendada ka keskkonnasõbralikult

Veebruari lõpus toimus Varssavis iga-aastane rahvusvaheline keskkonnaekspertide ja juhtivate kinnisvarafirmade korraldatud üritus "Roheline debatt", kus arutleti, kuidas edendada Kesk- ja Ida-Euroopa kinnisvara keskkonnasõbralikkust. Philip Harcourt, kes on Colliers CRE regeneratsiooniosakonna juhataja Londonis, pani kuulajaid mõtlema teemal "Kas sinine on uus roheline?".

Ta kirjeldas Inglismaale Middlehavenisse rajatavat projekti, kus planeeritakse majad ehitada nii vee lähedale kui ka vee peale, et üheaegselt saaks soodsalt ära kasutada tuuleenergiat, hüdroenergiat, laineenergiat, tõusu ja mõõna energiat.

Jonathan Kendall tõi välja ka Ameerikas koostatud raporti tulemused, mis näitavad, et ligi 50 protsenti kasvuhoonegaasi tekitajatest on suured ehitised.

Enam on levinud loodussõbralike ehitusmaterjalide kasutamine, päikesepaneelide paigaldamine ja geotermilise energia kasutamine. Lisaks kogutakse kokku vihmavesi, mida kasutatakse hiljem kanalisatsioonis. Ventilatsioonisüsteemid töötatakse välja nii, et kogutakse kokku nii soe kui ka külm õhk ja taaskasutatakse seda ringluses läbi maja.

Selline hoone tarbib tunduvalt vähem energiat, mis omakorda vähendab igakuiseid kütte- ja kommunaalkulusid.

Autor: Triin Sõrm

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt