Jahimehed lasevad kobrastel põllumaid tuksi keerata

Mariliis Pinn 21. aprill 2008, 08:30

Eestis aina arvukamaks muutunud koprad
põhjustavad oma tammidega suuri üleujutusi, koprajaht aga kütte eriti ei
huvita.

Kobraste arvukus on järjest kasvanud, 2002. aastal loendati Eestis 14 000 isendit, praegu on neid keskkonnaministeeriumi andmetel juba 19 369, kirjutas Postimees.ee. «Optimaalse arvukusega võrreldes on neid tegelikult veel vähe,» ütles zooloog Nikolai Laanetu, kelle sõnul on Eesti metsade bioloogiline optimum koguni 25 000 kuni 30 000 kobrast.

Põhiline kahju, mis koprad tekitavad, tulebki tammidest, sest nende tõttu muutub veekogu ümbritsev maa liigniiskeks, see võib kaasa tuua metsa hävingu, samuti rikub liigne niiskus põllumaid, kui talvel jäävad alad üleujutatuks, võib sealse vee keemiline koostis muutuda, ammoniaagirikas vesi võib põhjustada vee alla jäänud elustiku huku.

Laanetu sõnul toovad koprad siiski ka veidi kasu, näiteks põuastel aastatel paisutavad kop shy;rad veekogusid, mistõttu säilib neis vett rohkem ja ka põhjavesi taastub, ulatuslikud üleujutused on aga kasulikud kahepaiksetele, nagu näiteks konnadele, kellest paljud on Eestis kaitse all.

Koprajahiks pole küttidel huvi. «Ega sellest peale jahirõõmu suurt midagi muud saagi, sest kopranahku ega -liha ei osteta,» kinnitas ka Lääne-Viru jahimees Peeter Hussar.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2008, 08:28
Otsi:

Ava täpsem otsing