Kolumnist: Eesti krooni väärtus on tugevalt üle hinnatud

21. aprill 2008, 15:19

Kolumnist Esko Passila kirjutas Äripäevas,
et valitsuse kõva krooni poliitikast on saamas suur probleem kogu Eesti
jaoks.

„Inflatsiooniga korrigeerituna (Valentino Piana meetod) on Eesti krooni tegelik väärtus euro suhtes ainult ca 50% praegusest nimiväärtusest,“ märkis Passila.

„Eesti kõva krooni poliitika on viimas samasuguse katastroofini kui Soome kõva marga poliitika 1980. aastate lõpus. Soomes viis marga kokkuvarisemine pangasüsteemi järsu muutuseni ja umbes 30% ettevõtete pankrotini. Eesti valitsuste kangekaelne kinnihoidmine krooni ja euro vahelisest kursist on viimas Eesti majanduspoliitika katastroofini,“ kirjutas ta.

„Sageli üritavad uute turumajandusega riikide poliitilised otsustajad säilitada illusiooni, et neil on mingi suveräänne õigus ja vahendid turumajanduse juhtimiseks. Kahjuks on ajaloos palju näiteid selle kohta, et tegelikkuses asi nii ei ole. Rahvamajandust on võimalik kontrollida ainult siis, kui see on piisavalt suletud. Ka sellised majandusmudelid on turumajandus suutnud põlvili panna, olulisim näide on Nõukogude Liit,“ lisas Passila.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2008, 17:26
Otsi:

Ava täpsem otsing