Kallis nafta hakkab majandust närima

Tõnis Oja 22. aprill 2008, 00:00

Nafta hind, mis kerkis eile New Yorgi kaubabörsil 117,60 dollarile barrel, hakkab närima globaalset majanduskasvu ning on riskifaktoriks nii tarbijatele kui ka tootjatele.

Pühapäeval alanud ning homme lõppeval rahvusvahelisel energiafoorumil Roomas kohtuvad nii tootjad kui ka tarbijaid ning läbirääkimisi vahendab Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) kõrge ametnik John Lipsky, kirjutab Reuters.

Mõlema poole esindajad tunnistavad hinnatõusu jätkumise riskist ning ehkki USA on kutsunud naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) üles tootmist suurendama, pareerib naftakartell väitega, et vahet pole, sest asi pole tootmises vaid dollari nõrkuses. OPECi liikmesriigid kinnitavad peaaegu nagu ühest suust, et ei kavatse toodangut suurendada, sest turul on naftat piisavalt. Samas aga mõjutab nafta hinna liigkiire tõus nii tarbijaid kui ka tootjaid. Viimastele on nafta hinna tõus küll meelepärane, aga kõrge hind vähendab ühest küljest nõudlust ning samal ajal võib suurendada pakkumist alternatiivkütuste näol.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:29

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing