Riik vajab nädala lõpuks 500 miljonit kokkuhoiukrooni

Katre Pilvinski 23. aprill 2008, 00:00

Peaminister Andrus Ansipi sõnul Eestis kriisist rääkida ei saa, kuna vaatamata valitsussektori kulude kärbetele kasvab eelarve kiiremini kui kunagi varem.

"Lepiti kokku, et suurendatakse eelarvetulusid, kuid milleski pole lõplikult kokku lepitud seni, kuni pole paigas kõiki kärpeid. Arutelud jätkuvad, kuna 3,1 miljardist kroonist on veel 500 miljonit vaja kärpida ja see peaks tulema tegevuskulude ehk palgafondi kärpimise arvel," rääkis Ansip.

Peaministri sõnul tegeleb rahandusministeerium praegu küsimusega, kuidas kohalike omavalitsuste laene piirata. "Jutud sellest, et Tallinna linna arendatakse ja selleks võetakse laenu, ei vasta tõele praeguses valitsussektori kärpimise plaanis mitte kuidagi."

Ansipi sõnul tuleb valitsussektori kulusid kärpida 3,1 miljardit krooni seetõttu, et 1,3 miljardit jääb eelarvesse laekumata maksutulusid, 1,8 miljardit krooni aga on plaanitust suuremad peamiselt Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) ja kohalike omavalitsuste kulud. "Riigi Kinnisvara ja kohalikud omavalitsused on põhitegijad, veel 91 sihtasutust ja MTÜd, kus on riigi osalus," ütles Ansip.

Rahandusminister Ivari Padari sõnul ei saa kohalikel omavalitsustel laenude võtmist päris ära keelata. "Kehtestatud on selged piirmäärad, millest kohalikud omavalitsused üle minna ei tohi - see on 60% eelarvest. Küll aga sooviksin, et ka omavalitsusjuhtidel jätkuks riigimehelikku mõtlemist, et laenamine kontrolli all hoida. Kooskõlastamisel on muudatusettepanekud kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise seadusele, mis neid küsimusi selgemalt reguleerima hakkab," rääkis Padar.

Padari sõnul pole Riigi Kinnisvara ASi müümist erakätesse ei ole veel arutatud. "Praegu on veel vara öelda, mis tulevik toob," märkis rahandusminister.

Samuti on Padari sõnul võimalik, et müüma hakatakse riigivara, mida riigil vaja ei lähe. "Riik on oma varasid müünud ka varem, selles ei ole midagi uut," ütles Padar.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing