Toiduainete hinnad paanikat tekitamas

Tõnis Oja 24. aprill 2008, 00:00

Viimasel ajal on toimunud rahvusvahelistel kõrgetasemelistel aruteludel on käsitletud hinnatõusu, mis võib endaga kaasa tuua koguni näljahäda. Vähemalt lühiajaliselt on need aga toonud soovitust vastupidiseid tagajärgi - toiduainete hinnatõusu kiiruse või koguni paanika.

"Me ei soovi paanikat," lausus uudisteagentuurile Reuters USA hulgifirma Costco Wholesale'i tegevjuht James Sinegal põhjendades mõnele toiduainele müügipiirangu kehtestamist.

Kiirele hinnatõusule vaatamata on viimasel ajal tekkimas toiduainete nappus, mille on põhjustanud mõnede arengumaade ekspordipiirangud. Nii on riis hind Tais kerkinud sel aastal juba enam kui saja protsendi võrra.

B-klassi valge riisi hind kerkis seal sel nädalal 950 dollarile tonn võrrelduna 383 dollariga aasta tagasi.

Teine viimaste päevade suurtõusja on mais, mille külvamist USAs on takistanud vihmad. Praegu on külvatud vaid neli protsenti plaanitavast külvipinnast võrreldes 20 protsendiga, mis tavaliselt selleks ajaks külvatud on.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing