Putukad kasutavad taimi telefonidena

24. aprill 2008, 10:46

Teadlased on avastanud, et putukad
kasutavad taimi keemilise telefonina, et saata teateid maa alt maa peale.

Nähtuse avastasid Hollandi ökoloogiainstituudi teadlased eesotsas Roxina Soleriga. Siiski pole nad kindlad, kui laialt levinud see nähtus on, kirjutas LiveScience.

Orgaaniline jutuajamine on sõbralikku laadi: eesmärgiks on maa peal elavatele lehti söövatele putukatele teada anda, millised taimed on maa-aluste juurtest toituvate putukate poolt hõivatud – sellised taimed on targem maapealt rahule jätta.

Kui maa-alune putukas mingi taime asustab, asub ta toituma taime juurte kallal. Et anda maa peal elavatele putukatele taime hõivamisest teada, saadavad nad teele keemilise signaali, mis jõuab lehtedeni. Nii saavad lehtedest toitujad vajaliku info juba esimese ampsuga kätte ning teavad asuda uut taime otsima.

Varasemad uurimused on näidanud, et maa-aluste putukate poolt hõivatud taimedel arenevad maapealsete putukate vastsed aeglasemalt, seega on info taime hõivatuse kohta putukale igati oluline. Rohelised telefoniliinid aitavad ennetada tahtmatut konkureerimist ühe taime pärast.

Maa-aluste putukate saadetud teadetest on kasu ka kolmandale osapoolele – putukavastsete looduslikule vaenlasele, parasiidist herilasele. Lehtedest eralduvad kemikaalid annavad herilastele infot erinevate taimede hõivatuse kohta. Kuna herilased munevad vaid maa peal elavate putukavastsete sisse, tasub neil vältida taimi, mille juurte all elavad maa-alused putukad ja mida maapealsed putukad seega ei asusta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. May 2008, 11:47
Otsi:

Ava täpsem otsing