Raivo Sormunen • 24. aprill 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Poolakate käes miljardi eest börsiaktsiaid

Poola valitsus võib märkimisväärselt pensionifondide investeerimispiiranguid lõdvendada, mille tulemusena kohalike pensionikogujate raha võib hakata lihtsamini maanduma ka välisbörsidel. Miks mitte ka meie aktsiaturul. Viimase aasta jooksul on poolakad investeerinud Tallinna börsile umbes miljard krooni. Oluline panus on sellel Olympicul ja Silvanol, mis viisid möödunud aastal oma aktsiad Varssavi börsile.

Poola valitsus võib selle aasta teises pooles esitada plaani, mille kohaselt tõstetakse pensionifondidel välisväärtpaberitesse investeerimise piirlimiiti praeguselt 5 protsendilt astmeliselt 20 protsendile.

Praegu on Poola pensionäridel koduturu risk väga suur, kuid kohalikel pensionifondidel pole koduturule investeerimine probleeme tekitanud. Varssavi börs on olnud viimastel aastatel üks popimad turge maailmas, kus oma aktsiad noteeritakse.

Lisaks lubas riigi peaminister Donald Tusk sel nädalal, et valitsus müüb 2011. aastaks maha veel 740 riigi osalusega firmat, sealhulgas elektrijaamu, kaevandusi ja riigile veel kuuluvaid osalusi pankades. Esialgsete hinnangute baasil võib Poola riik aktsiamüükidega teenida üle 30 miljardi zloti (138 miljardit krooni). Arvestades, et Poola pensionifondide maht küündib juba üle 138 mld zloti (634 mld kroonile) ei peaks nende aktsiate allaneelamisega pensionifondidel probleeme olema.

Poola tööministeeriumi andmeil ei tohiks tekitada muret ka see, et pärast investeerimispiirangute lõdvendamist hakkaks raha pensionifondidest välismaale jooksma, kuna iga kuu voolab fondidesse värsket raha juurde. Poola Finantsinspektsiooni statistikast nähtub, et esimese kvartaliga on liikunud pensionifondidesse ligi 5 mld zlotti (23 mld) ehk kaks korda enam raha kui Eesti II samba fondidesse on kogu tegutsemistsükli vältel üldse raha kogunenud.

Möödunud aasta lõpus Poolas pukki tulnud valitsus võib järgmisest aastast lõdvendada ka piiranguid Poola aktsiatesse investeerimisel. Praegu lubab seadus paigutada kohalikule aktsiaturule kuni 40% pensionifondide varadest. Märtsi lõpu seisuga olid viisteist pensionifondi investeerinud Poola aktsiatesse 32 protsenti, nii et täielikult oli see võimalus kasutamata. Osaliselt on madala protsendi taga aktsiaturgude langus, mis pole säästnud ka Poolat. Veel eelmise aasta keskpaigas kiskus aktsiate osakaal pensionifondides 38 protsendi juurde.

Lisaks soovitakse fondidele anda võimalus sõlmida tuletistehinguid, et neil oleks võimalus end kaitsta valuutakõikumiste vastu.

Aktsiapiirangute üleüldine lõdvendamine peaks olema kasulik eelkõige nooremale elanikkonnale, kel pensionile minekuni aastakümneid aega ning keda ajutised tagasilöögid aktsiaturgudel ei tohiks häirida. Aktsiapiirangute lõdvendamist on räägitud ka Eestis, kuid kaugemale jutust pole sellega jõutud. Praegu võivad kõige agressiivsemad Eesti II samba fondid endiselt investeerida vaid poole varadest aktsiatesse.

Kuna Poola pensionikogujate rahale on olnud raske ligi pääseda, on viimase aastaga kaks kohaliku börsifirmat (Silvano Fashion ja Olympic EG) väärtpaberid Varssavi börsile viinud. Sellest tulenevalt on kasvanud hüppeliselt ka Tallinna börsile investeeritud Poola kapitali maht. Kui 2007. aasta alguses oli Eesti väärtpaberite keskregistri andmeil Poola kapitali käes tuhandik Tallinna börsi aktsiatest (rahaliselt umbes 80 miljonit), siis aprilli alguses oli poolakate käes juba ligi 900 miljonit krooni eest Tallinna börsil noteeritud firmade aktsiaid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt