Mere: 3-4 aastat tugevat tööd ja siis ehk tuleb ka armastus

25. aprill 2008, 16:42

Rakvere Lihakombinaadi juhi Anne Mere sõnul
võib Eesti kaubavahetusbilanss nulli jõuda 3-4 aasta pärast.

Mere sõnul on ettevõtetel nüüd motivatsioon välisturgudele minna oluliselt suurem, kuna siseturg on n-ö jahtumas. Millal võiks Eesti jõuda sinnamaani, et välja viiakse rohkem, kui sisse tuuakse? „Selleks et kaubavahetusbilanss päris nulli jõuaks, sinna läheb aega aastaid. Raske prognoosida, aga pakun, et mitte enne kolme aastat. Ettevõtted ei jõua oma uusi suundi nii kiiresti välja arendada, see nõuab ettevõttesiseselt ka korrastamist ning uusi strateegiaid, võib-olla ka uusi tooteid ja masinaid – see kõik võtab aga aega. Eksporditurgudel ei oota pudrumäed ja piimajõed, tuleb kõvasti tööd teha, et mahud kasvama hakkaksid. Lühiperspektiivi ma ei usu, pigem ikka 3-4 aastat tugevat tööd ja siis ehk tuleb ka armastus,“ lausus Mere.

Rakvere Lihakombinaadil moodustab ekspordi osakaal kogumüügist 30%. „Ekspordiga on meil läinud kasvavas suunas. Valdav osa sellest läheb Lätti ja Leetu. Sel aastal on ekspordikäive kasvanud kokku 17% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga,“ kommenteeris Mere.

Tema sõnul on kasvu soodustanud tütarettevõtete hea töö Läti ja Leedu turgudel. „See on pikaajalisem müügi- ja turundustöö tulemus, oleme uusi tooteid teinud, Lätis on meie turuosa kasvanud jätkuvalt. Ka Leedu liigub paremuse poole,“ kommenteeris Mere kasvu põhjuseid.

„Oleme võtnud ekspordi teravdatud tähelepanu alla, tahaks loota, et sel ja järgmisel aastal eksport veelgi kasvab. Kuna siseturu nõudlus näitab jahtumise märke, siis automaatselt hakkad otsima ju uusi võimalusi ja kui seni läks kõik hästi ja siseturul tarbimine kasvas, valitses üleüldine tarbimisbuum, siis nüüd, kui buum on läbi, tuleb otsida uus turge ja võimalusi,“ märkis Mere.

Tema sõnul sondeeritakse hetkel pinda Skandinaavias ja piilutakse ka ida poole. „Meil on partnerid Venemaal ja Ukrainas, tahaksime kindlasti ka seal laieneda. Sügisest peaks meil tööle hakkama uus viineritsehh, läbi selle saame me ka võimsust juurde ja seda me hetkel ootamegi, et veel rohkem müüki kasvatada,“ lisas Mere.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. April 2008, 16:40
Otsi:

Ava täpsem otsing