Sunniraha on ettevõtetele seni vaid hirmuks jäänud

25. aprill 2008, 16:21

Statistikaameti pressiesindaja Anne Ots
kinnitas, et amet ei ole neile andmete esitamisel hiljaks jäänud ettevõtete
suhtes sunniraha praegu rakendanud.

Otsa sõnul ei ole seni ühtegi ettevõtet trahvitud.

“Tuletame Teile meelde, et 20.04.2008 oli nimetatud aruande esitamise viimane päev. Et statistika kiire valmimise eeldus on algandmete õigeaegne laekumine meie kõikidelt koostööpartneritelt, palume Teil aruanne kiiresti esitada. Statistiliste aruannete esitamise kohustus tuleneb riikliku statistika seadusest. Andmete tähtajaks esitamata jätmise või moonutatult esitamise puhul on Statistikaametil õigus rakendada sunniraha. Kui Teie ettevõte/asutus pole tegevust alustanud, on ajutiselt tegevuse peatanud, on likvideeritud või teil pole mõjuval põhjusel võimalik aruannet esitada, palume meiega kindlasti ühendust võtta,” sellise sisuga meeldetuletuskirja saadab statistikaamet ettevõtetele, kellelt nad ootavad andmeid.

Statistikaameti andmekogumise talituse juhataja Ilona Ehtla ütles, et maksimumkaristust ehk 30 000 krooni määratakse vaid korduval andmete mitteesitamisel.

Esimene eksimus tähendaks ettevõtjale ca 10 000 krooni suurust trahvi. „Pärast esitamistähtaega läheb ettevõtjale meeldetuletus, siis hoiatuskiri ja siis sunniraha nõue ning siis kohtutäitur. Tegelikult on see päris pikk protsess, mis võib võtta kuid. See sõltub aruande kogumisperioodist. Aastastel aruannetel on see pikem kui kuulistel jne. Esimene meeldetuletuskiri läheb tavaliselt kaks nädalat pärast tähtaega,” kirjeldas Ehtla tõrksate andmeesitajatega ringikäimist.

„Kindlasti ei rakenda me ettevõtjatele sunniraha, et neilt raha kätte saada. Me ei tee seda kulude korvamise eesmärgi, see on absurd. Eesmärk on ikka kvaliteetstatistika,” kommenteeris Ehtla sunniraha vajalikkust.

2007. aasta oktoobris jõustus riikliku statistika seaduse muudatus, mis annab statistikaametile võimaluse rakendada sunniraha ettevõtetele, kes ei esita tähtajaks statistilisi aruandeid või esitavad moonutatud andmeid. Seadusemuudatuse eesmärk on suurendada tähtajaks laekunud aruannete hulka ning vähendada andmete kogumisele tehtavaid kulutusi, kommenteeris sügisel statistikaameti peadirektori asetäitja Tuulikki Sillajõe.

Riiklike statistiliste vaatlustega kogutavate andmete esitamata jätmise või moonutatult esitamise eest karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahatrahviga kuni 30 000 krooni, seisab riikliku statistika seaduses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. April 2008, 18:21
Otsi:

Ava täpsem otsing